,,Steeds meer sterrenlicht komt er in Ede aan de huizen te hangen.''
,,Steeds meer sterrenlicht komt er in Ede aan de huizen te hangen.'' Nando Eskes
Column

De verlichte raamkozijnen

22 december 2021 om 12:36 Opinie

EDE Kleine Action-lichtjes hangen overal aan Edese raamkozijnen. Ze proberen iets weg te nemen van de donkerte, die niet echt donker is. Dat kan ook niet, want tegen de gevels kaatst het onbarmhartige licht van de straatlampen, strikt elk 75 meter bemeten. De gaande mens mocht eens vallen over een losliggende hondenpoepdrol.

Nando Eskes

Steeds meer sterrenlicht komt er in Ede aan de huizen te hangen. Het geeft wat gezelligheid in korte dagen. Tot de stroom onverhoopt uitvalt.

LIJDEN Nu, met de kerstdagen, is er een lockdown omdat ziekenhuizen vol liggen. Schade die gezien wordt, krijgt veel aandacht. Andere schade blijft ongezien en vaccinatieplicht onbesproken. Op z’n minst kan de keuzevrijheid van de individuele mens gewogen worden tegen het lijden van anderen, die ongezien vele malen meer lijden dan zo’n prik in een arm aan ‘lijden’ kan aanrichten.

Mentaal zakt de lift bij velen laagje voor laagje steeds een verdieping verder. Bij jongeren, kinderen, mishandelden, psychisch kwetsbaren, eenzamen, bij werkers die steeds moeten stoppen en starten. Voor de zoveelste keer ploeg je het gezaaide voortijdig weer om. Waar doe je het nog voor, is dan een terechte vraag.

LICHT Vanaf de kozijnlichtjes kijk ik omhoog naar de lichtkoepel die ‘s nachts boven Ede hangt. Verder reikt mijn blik, maar de lichtvervuiling verduistert veel sterren. Wat wil je, als zelfs de monumentale Oude Kerk hel verlicht wordt. Het volk, dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien, lees ik in Jesaja 9:1. Maar wij wandelen niet in duisternis, ons is het kunstlicht gegeven.

Maar de lockdown… zo licht valt die niet. Degenen, die wonen in het land van de schaduw des doods, over dezelve zal een licht schijnen, zo schrijft Jesaja verder.

WIJZEN Ik weet het, velen geloven niet. Ik probeer het toch vast te houden. Beter dan het kunstlicht van de mensen, is mij het licht van het Kerstkind dat ons 2000 jaar geleden is ontvangen. Zelf ben ik zo’n helder licht niet. Ik hoop het wel, eens, als Maria, blij te mogen koesteren. Wijzen uit het Oosten kwamen omdat ze een nieuwe ster aan de hemel gezien hadden. Zij dwaalden van ver en aanbaden tenslotte het kind dat zichzelf geven wilde.

We hebben genoeg om over na te denken en om te bekritiseren, als waren we kleine kunstlichtjes aan het raamkozijn. In dat alles wensen we elkaar hopelijk toch een zalig kerstfeest toe, wijzend op de plotse ster daarboven. 

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie