Afbeelding
Foto door Alex Koch via Pexels

Is de omikronvariant al in Ede?

3 januari 2022 om 09:26 Partnercontent

Zaterdag 18 december werd een strenge lockdown aangekondigd door het demissionaire kabinet die een dag later al inging. Dit weten we natuurlijk allemaal. Ook weten we allemaal de aanleiding van deze nieuwe maatregelen: de omikronvariant. Deze zeer besmettelijke variant van het coronavirus kwam eerst in het nieuws nadat veel mensen in het zuiden van Afrika last kregen hiervan, maar ondertussen heeft omikron zich ook in veel andere delen van de wereld gevestigd. Zo hebben we ook in Nederland ondertussen te maken met de nieuwste mutatie van COVID-19. De kans is daardoor groot dat de omikronvariant inmiddels Ede tevens bereikt heeft, al is dat niet helemaal duidelijk. 

Waardoor is het niet bekend of omikron in Ede is?

In Nederland zijn we niet echt met het zogeheten sequencen bezig. Dit is het uitplozen van de genetische code van het coronavirus bij besmette personen waardoor te zien is met welke mutatie zij besmet zijn. Andere landen doen dit wel, waarbij Denemarken echt de koploper is. Zo goed als alle positieve testen worden hier namelijk gecontroleerd, terwijl we dit in Nederland maar bij circa 1 procent doen. De Denen hebben hierdoor een veel beter beeld van omikron in hun land dan wij hebben. Het is daardoor dus onduidelijk of omikron Ede al bereikt heeft, al is de kans groot dat dit wel het geval is doordat deze nieuwe variant waarschijnlijk al in heel Nederland mensen besmet heeft. Ga je zelftesten corona kopen? Helaas kun je hierbij ook niet zien welke mutatie van COVID-19 je hebt. 

Paniek bij de ziekenhuizen

Een zelftest kopen voor het personeel wordt in ziekenhuizen in de omgeving van Ede al veel gedaan. Dit is namelijk een van de maatregelen die de zorgcentra nemen tegen de omikronvariant. Naast het doen van meer zelftests, wordt er ook meer gewerkt met goede mondneusmaskers en wordt er gewerkt in gesplitste teams. Deze strenge regels moeten ervoor zorgen dat minder ziekenhuismedewerkers besmet raken met het coronavirus, wat van belang is aangezien de zorg nu al in het geding komt in deze regio. Dat onder meer Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zich zorgen maakt over omikron is niet vreemd. De data in het Verenigd Koninkrijk duiden namelijk op een waar doembeeld in de zorg. Hier vallen zelfs ambulances uit doordat medewerkers door toedoen van de omikronvariant op grote schaal besmet raken. 

Spannende weken

Van uitval op de ambulances is desondanks in de omgeving van Ede op het moment nog geen sprake. Wel worden de komende weken spannend. Dit geldt niet alleen voor de ziekenhuizen, maar voor heel Nederland in het algemeen. De kans is namelijk groot dat er binnenkort steeds meer bekend wordt over de omikronvariant, wat veel gevolgen kan hebben op hoe we omgaan met het coronavirus. In het ergste geval zou omikron helemaal geen last meer hebben van vaccinaties, al lijkt het hier vooralsnog niet op. Wel is al duidelijk dat de nieuwe variant een stuk besmettelijker is, maar of het mensen ook zieker maakt dan andere mutaties van COVID-19 is onduidelijk. Dit zal de komende weken beter duidelijk worden, wat de aanstaande periode zo spannend maakt. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie