Stichting TEDxEde houdt op te bestaan.
Stichting TEDxEde houdt op te bestaan. Albert Willemsen

Stichting TEDxEde opgeheven: ‘We kijken met trots terug op alle events’

5 januari 2022 om 16:34 Zakelijk

EDE TEDxEde is de lokale variant van de internationale TED events, waar sprekers hun ‘ideas worth spreading’ delen via zogenaamde TED Talks. De stichting wordt per 30 januari opgeheven omdat er geen opvolging is voor het vertrekkende bestuur. Maar dat wil niet zeggen dat er geen TEDx-events meer komen in Ede. Voorzitter André Schaap: ,,Dat is juist het mooie van de TED-formule, iederéén kan een licentie aanvragen en zo een platform bieden voor ideeën die de wereld kunnen veranderen.”

Sinds 1984 organiseert het Amerikaanse TED conferenties waar uiteenlopende experts hun ideeën voor een betere wereld delen. Video’s van deze TED Talks worden dagelijks door miljoenen mensen bekeken. In 2009 werd het mogelijk om een lokale conferentie te organiseren onder de naam TEDx. De huidige Stichting TEDxEde is opgericht 2011 en heeft sindsdien met de hulp van vele vrijwilligers zeven TEDx-events georganiseerd.

OPHEFFING De organisatie van TEDx-events is een intensieve klus naast werk en gezin. Schaap vertelt: ,,Die balans vinden is een uitdaging voor ieder bestuur. Na het vertrek van het vorige bestuur in 2017 zijn Amanda Hol, Saskia Broman en ik tijdelijk in het bestuur gestapt om samen met andere vrijwilligers TEDxEde 2018 mogelijk te maken. Nu er geen kandidaten zijn om het stokje over te nemen heffen we de stichting op. Dat is niet ongebruikelijk: een nieuw team kan gewoon weer een nieuwe stichting oprichten. Dus het betekent niet het einde van TEDxEde.”

TROTS Het vertrekkende bestuur kijkt met trots terug. Saskia Broman vertelt: ,,Het laatste event was in onze ogen extra bijzonder omdat het plaatsvond bij onze partner BIT Internet Technology. In deze intieme setting kwamen de persoonlijke verhalen van de sprekers nóg meer binnen. Zoals de talk van Evelien Koelewijn over de kracht van imperfectie. En de inspirerende ideeën van Dutch UN Youth Representative Martijn Visser, wastewatcher Thomas Luttikhold en andere sprekers. Hun TED Talks hebben veel mensen geraakt en geïnspireerd. Wij zijn trots dat wij daaraan mochten bijdragen.” 

Naast BIT behoorden onder andere gemeente Ede, MARIN, CASE en Redrum tot de partners van TEDxEde. Schaap: ,,Onze partners, sprekers, bezoekers en vele vrijwilligers hebben al die inspirerende events mogelijk gemaakt. Dank daarvoor! Ook zijn wij veel dank verschuldigd aan onze vaste presentator Marc de Hond, die in 2020 is overleden. Het resterende vermogen doneren wij dan ook graag aan Stichting Komma die uit zijn naam andere uitbehandelde ouders helpt om hun kinderen een blijvende herinnering na te laten.” Het bestuur hoopt dat TEDxEde ook blijft voortleven in de herinnering van alle betrokkenen en stelt de opgedane kennis graag ter beschikking aan nieuwe initiatiefnemers voor een TEDx-event in Ede.

Deze advertorial wordt u aangeboden door TEDxEde. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie