Afbeelding
Dierenbescherming

Nieuwbouw dierentehuis De Hof van Ede gaat van start

15 januari 2022 om 11:35 Overig

EDE De Dierenbescherming draagt maandag 17 januari de sleutels van De Hof van Ede over aan aannemer Redon Bouw uit Vaassen. Hiermee start bouw van een nieuw dierentehuis op dezelfde locatie. De bouw zal naar verwachting negen maanden duren. Vanaf medio oktober 2022 kunnen inwoners uit het werkgebied van zowel De Hof van Ede (gemeenten Ede, Renkum en Wageningen) als van Dierenbeschermingscentrum Amersfoort op de beide locaties voor de opvang van hun huisdier terecht. 

Het dierentehuis is toe aan nieuwbouw. Het asiel is bijna veertig jaar oud en opknappen is niet meer voldoende om te voldoen aan de laatste richtlijnen voor dierenopvang en duurzaam bouwen. 

DIERENWELZIJN Het nieuwe opvangcentrum wordt gebouwd volgens de meest recente inzichten, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met dierenwelzijn. Zo wordt het hele gebouw zó opgezet dat dieren zo min mogelijk prikkels van elkaar ervaren. Maar ook is de helft van de vloer in de dierenverblijven verwarmd/gekoeld zodat het dier kan kiezen waar het wil liggen en is de afzuiging en verwarming per unit gescheiden. Hierdoor kunnen ziekten niet via het ventilatiesysteem worden overgedragen. Er komt sedum dakbedekking en het gebouw wordt gasloos. In het vernieuwde De Hof van Ede worden 24 hondenverblijven aangelegd en is plek voor de noodopvang van maximaal acht katten. 

ALLEEN HONDEN Na de oplevering gaat De Hof van Ede verder als specialistisch opvangcentrum voor honden. Katten, konijnen en knaagdieren worden opgevangen en herplaatst vanuit Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. Door deze specialisatie kan de Dierenbescherming de door haar opgevangen dieren nog beter de zorg en aandacht geven die zij verdienen. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: Dierenbescherming

Inwoners uit de werkgebieden van De Hof van Ede (Ede, Renkum, Wageningen) en Dierenbeschermingscentrum Amersfoort (In opdracht van de gemeenten Amersfoort, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Leusden en Wijdemeren verzorgt het DBCA de opvang van alle zwerfdieren. Konijnen en knaagdieren die zwervend worden aangetroffen worden daarnaast ook opgevangen voor de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist) blijven op beide locaties welkom, mochten zij onverhoopt afstand moeten doen van hun huisdier of hun dier kwijt zijn. In het geval van opgevangen zwerfdieren stelt de Dierenbescherming alles in het werk om dieren zo snel mogelijk te herenigen met hun eigenaar bijvoorbeeld door huisdiereigenaren zonder eigen vervoer een taxirit aan te bieden.

TIJDENS DE BOUW Gedurende de bouwperiode blijft een deel van de medewerkers van De Hof van Ede werkzaam op een speciaal hiervoor ingerichte werkplek op het terrein in Ede. Vanaf die werkplek wordt het vervoer van gevonden dieren naar Amersfoort gecoördineerd, worden gastgezinnen voor de opvang van kittens aangestuurd en worden werkzaamheden op het gebied van TNR (het vangen van verwilderde katten, hen castreren en weer terugplaatsen op de vindplaats) ondergebracht. De overige medewerkers gaan op de opvanglocatie van de Dierenbescherming in Amersfoort aan de slag.

Het ontwerp van het vernieuwde De Hof van Ede is van architectenbureau LIAG-architecten en bouwadviseurs. De kosten van de nieuwbouw bedragen 3 miljoen euro. De Dierenbescherming is blij en dankbaar met de bijdrage van 328.000 euro van de gemeenten Renkum, Wageningen en Ede voor wie de Dierenbescherming de wettelijke taken betreffende opvang van zwerfdieren mag verzorgen. Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Mooi dat de spade nu de grond in kan en verstandig dat de Dierenbescherming voor nieuwbouw kiest in plaats van renovatie. Zwerfdieren uit Ede en omliggende gemeenten worden straks opgevangen op een moderne en diervriendelijke locatie.’’

SNUFFELMARKT Daarnaast wordt de financiering voor een groot deel mogelijk gemaakt door een nalatenschap aan De Hof van Ede. Ook is de nieuwbouw mogelijk gemaakt door de opbrengst van de Snuffelmarkt Ede. De Snuffelmarkt opende in 1990 zijn deuren en sloot in 2020. Doel was geld ophalen voor Dierentehuis De Hof van Ede door tweedehands spullen te verkopen. Van de opbrengst werden bijvoorbeeld dure, maar noodzakelijke operaties voor de dieren betaald maar werd ook gespaard voor de toekomstige nieuwbouw. De kringloopwinkel draaide helemaal op vrijwilligers. De resterende investering wordt gefinancierd uit eigen middelen van de Dierenbescherming.


Foto: Dierenbescherming

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie