De eeneiige tweelingbroers Julian en Merlijn Schimmel lijken in alles op elkaar. Behalve wat betreft hun gebit.
De eeneiige tweelingbroers Julian en Merlijn Schimmel lijken in alles op elkaar. Behalve wat betreft hun gebit. Ted Walker

Bij Edese tweeling is alles identiek, behalve het gebit: ‘Dankzij de beugel konden ze ons uit elkaar halen’

19 januari 2022 om 10:45 Zorg

EDE Ze hebben hetzelfde blonde haar, dragen dezelfde soort kleding en hebben allebei een bril. De eeneiige tweelingbroers Julian en Merlijn Schimmel (15) uit Ede lijken in alles op elkaar. Behalve wat betreft hun gebit. ,,Bij eeneiige tweelingen zie je vaak dat als de ene een beugel nodig heeft, de andere er ook een moet.”

Ja, ze worden weleens door elkaar gehaald. Vooral door docenten, maar ook ooms en tantes hebben het soms lastig om Julian en Merlijn van elkaar te onderscheiden. De eeneiige tweelingbroers zijn dan ook bijna een exacte kopie van elkaar. ,,Maar toen Julian al wel een beugel had en ik niet, was het voor iedereen een tijdje makkelijker om ons uit elkaar te houden.”

NET NIET IDENTIEK Julian en Merlijn schelen een uur en tien minuten. Merlijn is de oudste van de twee, maar plaagt zijn broer daar niet veel mee. Sterker nog, de jongens doen alles samen. Ze spelen voetbal- en racespellen, voetballen als hobby, zitten samen in 4 vwo op het Marnix College en hebben dezelfde vrienden. Ze antwoorden zelfs in koor en willen na het vwo allebei zo’n beetje dezelfde kant op: “iets in de economie”. Onderdeel van een tweeling zijn is fijn, vinden de broers. ,,Je hebt altijd iemand om je heen, altijd iemand om samen mee te zijn, die weet hoe en wat je denkt.”

De broers dragen ook nog eens allebei een slotjesbeugel. Maar daarin zit wél een verschil. Julian: ,,Ik heb al bijna drie jaar een beugel. Eerst eentje die mijn onderkaak naar voren liet groeien en nu al twee jaar een slotjesbeugel. Merlijn heeft nu ongeveer een jaar slotjes, bij hem was de ‘kaakgroeibeugel’ niet nodig.” 

Hoeveel ze uiterlijk ook op elkaar lijken, hun gebitten zijn niet identiek. ,,Julian kreeg een beugel omdat zijn onderkaak niet goed meegroeide met de bovenkaak en zijn tanden diep in het gehemelte raakten. Daar wilde hij wat aan doen”, vertelt Merlijn. ,,Bij mij zag het er eigenlijk al heel oké uit, maar ik wilde mijn gebit extra mooi maken.”

Hoewel Merlijn zijn gebit al best mooi vond, was het bij hem toch ook best ingewikkeld volgens orthodontist Eva Scholtes van Orthodontiepraktijk Binda in Ede. ,,De hoektanden en enkele kiezen groeiden in de kaak de verkeerde kant op. Daarbij waren twee onderkiezen in zijn kaak helemaal niet aangelegd.”

GOED KIJKEN Dat eeneiige tweelingen allebei een beugel krijgen, komt wel vaker voor volgens Scholtes. ,,We behandelen meer tweelingen. Als ze eeneiig zijn, zie je vaak dat ze dezelfde afwijking aan het gebit hebben.” Voor de orthodontisten is het vaak ook even twee keer kijken. ,,Als ze tegelijk komen en in behandelstoelen naast elkaar liggen, moeten we goed in de behandelkaart lezen wie waar ligt”, lacht Scholtes. 

KORTE BEHANDELDUUR Toen Julian een beugel kreeg, hoorden de tweelingbroers vooral vaak dat anderen er blij mee waren. ,,Daardoor konden ze ons eindelijk uit elkaar houden.” Als straks een van de twee sneller klaar is met de beugel, heeft hun omgeving het weer een tijdje makkelijker. Hoe lang dat nog duurt, weten de jongens niet precies. ,,Gemiddeld is de behandelduur bij een beugel twee jaar”, zegt orthodontist Scholtes. 

,,Als het gaat om de groei van kaken, duurt een behandeling altijd wat langer. Maar bij het rechtzetten van tanden is onze behandelduur vaak korter. Dan zijn we gemiddeld anderhalf jaar bezig. Dat komt deels door de medewerking van een patiënt, we zien een behandeling hier echt als een samenwerking. En het komt ook deels doordat we efficiënt behandelen. Er is hier echt persoonlijk aandacht voor de patiënt en de orthodontist doet de controle zelf.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Orthodontiepraktijk Binda.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie