,,Zo'n kleine sijs met prachtige gele kleuren is ook heel gaaf.''
,,Zo'n kleine sijs met prachtige gele kleuren is ook heel gaaf.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Wel acht soorten vinken in de tuin’

26 januari 2022 om 13:17 Natuur en milieu

EDE Als natuurliefhebber heeft ieder seizoen zijn charme. In de herfst zijn het de paddenstoelen en zwammen die je tegen kunt komen, maar ook scharrelende egels en eekhoorns laten zich dan regelmatig zien. 

Michael de Vries

Het voorjaar is hét moment om te genieten van de voorbereidingen op het broedseizoen. Vogels vliegen af en aan en de eerste zomervogels arriveren in ons land. De zomer is de periode van jonge dieren die zich soms goed laten zien en de winter is de periode om prachtige winterse plaatjes vast te leggen van sneeuw en ijs.

BIJZONDERE GASTEN Eén van de andere bijzonderheden van de winter zijn de wintervogels die ons land binnentrekken. Zien we ‘s zomers misschien zo’n tien vogelsoorten in de tuin, in de winter kan dit aantal zo verdubbelen. Hoe kouder het in Noord- en Oost-Europa is, hoe meer vogelsoorten deze kant op trekken. Het is dan ook juist die periode dat ik regelmatig met verrekijker en camera naar buiten kijk in de hoop dat er bijzondere gasten zijn gearriveerd. 

FAVORIETEN Wist u bijvoorbeeld dat er wel acht soorten vinken uw tuin kunnen bezoeken? Laten we het eens proberen: de gewone vink, die we allemaal wel kennen, maar welke nog meer? Misschien kent u de groenling en de putter. Maar ook goudvink, appelvink, keep, sijs en barmsijs. De barmsijs valt dan nog onder te verdelen in grote en kleine barmsijs. Het zouden er dus zelfs negen kunnen zijn. De sterke appelvink is mijn favoriet. De vogel is groot, felgekleurd en heeft een krachtige snavel. Maar ja, de putter met zijn rode gezichtje en geel in de vleugels is eigenlijk ook wel favoriet? En zo’n kleine sijs met prachtige gele kleuren is toch ook heel gaaf. Ik heb gewoonweg veel favorieten.

WONDER Van de week zag ik vanuit huis een sijs. Het was enkele jaren geleden dat er een sijs in de tuin had gezeten. Sijzen komen vanuit Scandinavië en voeden zich hier met elzenproppen en berkenkatjes. Het mannetje is felgeel, het vrouwtje wat grijzer. Het zijn net kleine bolletjes die veelal in groepen leven. Soms van honderden vogels. Wat een wonder eigenlijk dat die kleine vogels, die iets zwaarder zijn dan twee A4’tjes, helemaal onze kant op komen en hier in de tuin het aangeboden wintervoer weten te vinden. Zo zie je maar, dat even naar buiten kijken de leukste dingen op kan leveren.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie