Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

Horen doe je tussen je oren

26 januari 2022 om 14:09 Zakelijk

EDE Eind vorig jaar heb ik het op deze plek met u gehad over nieuwe technieken waar ik in dit nieuwe jaar wat moois van verwacht. De innovatie binnen de hoorwereld is behoorlijk en iets waar ik het nog niet eerder over heb gehad, moet toch nog even in de schijnwerpers worden gezet. Het gaat hierbij om biometrische sensoren. Dat klinkt misschien als een lastig begrip, maar ik zal het u begrijpelijk proberen uit te leggen.

Biometrische sensoren kunnen in de toekomst worden toegevoegd aan een hoortoestel in én op het oor, waar ik u de vorige keer al over vertelde. Buiten dat zo’n toestel beschikt over bijvoorbeeld een bluetoothoptie voor het telefoneren of streamen van muziek, kunnen de sensoren nog iets toevoegen. Het meten van bijvoorbeeld de hartslag of bloeddruk behoort tot de mogelijkheden. En die gegevens zijn dan weer af te lezen via een app op bijvoorbeeld je smartphone. Hij zijn kleine innovaties die mijn werk als audicien steeds iets leuker maken. Ik vind die sensoren een mooie en leuke aanvulling op het ‘niet leuk zijn’ van slecht horen.   

Want dat je in je leven slechter gaat horen, dat staat vast. Het is al jaren bekend dat onderzoeken uitwijzen dat je al na je puberteit slechter gaat horen. Het gehoorverlies vang dan aan. ‘Horen doe je met je oren’, is natuurlijk een gevleugelde uitspraak. En in de kern klopt het, maar de uitspraak is ook onvolledig. Want horen doen je ook tussen je oren, met je hersenen. Hoe ouder je wordt, hoe meer informatie over horen die je in je leven hebt opgebouwd, verloren gaat. Je brein is eigenlijk een bibliotheek van geluiden. Maar na verloop van tijd zijn er zoveel ‘boeken’ uitgeleend of beschadigd geraakt, dat de eigenaar van de bibliotheek het niet helemaal meer op orde heeft. Simpel gezegd: je gehoor verslechtert.

Ik heb het hier wel eens eerder benadrukt: het is een gevecht voor mensen die er last van hebben. Want wanneer stap je nou naar een audicien om er naar te laten kijken? Gemiddeld wachten mensen zeven jaar na de eerste klachten. Dat komt vaak voort uit een beeld van ‘vroeger’. Ze zien de oude beige hoortoestellen van hun opa en oma nog voor zich, die piepend en krakend functioneerden. Ik wil mensen met die gedachte uitnodigen om eens te kijken naar hoe hoortoestellen er nu uitzien, het is écht een wereld van verschil. Het hoortoestel is een modern hulpmiddel waarmee je niet meteen een oud mens lijkt.

Bij lang wachten wordt het steeds lastiger om de bibliotheek aan te vullen. Ook moet je weer aan het ‘leesvoer’ wennen. Je hoort weer geluiden die je decennialang niet gehoord hebt. Bij te lang wachten worden de mogelijkheden voor een audicien ook beperkter. Vergelijk het met het lopen van een marathon. Daarvoor ga je niet slechts één week in training, dat gebeurt over langere tijd. Houd je brein dus actief en let op signalen van anderen. Vaak hebben familieleden of vrienden al in de gaten dat er iets mis is met je gehoor. Ga er op dat moment mee aan de slag, want nogmaals: je wordt er geen ‘oud mens’ van.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie