Joop Top maakte van een smalle strook groen naast de schutting een moestuin.
Joop Top maakte van een smalle strook groen naast de schutting een moestuin. Eetbaar Ede

Groenstrook met onkruid wordt moestuin: ‘Ik kan het iedereen aanraden’

28 januari 2022 om 11:30 Natuur en milieu

EDE Een verwaarloosd stukje groen in de buurt kan je makkelijk omtoveren tot een moestuin(tje), Joop Top maakte dertien jaar geleden van een smalle strook groen naast de schutting een moestuin. ,,Deze grond is van Woonstede. Toen ik er groenten wilde gaan verbouwen, waren ze meteen enthousiast. Zij waren blij dat ik het wilde onderhouden.” 

De groenstrook stond helemaal vol met onkruid. ,,Toen ik hier kwam wonen stond het onkruid kniehoog. Dat heb ik er eerst allemaal uitgehaald. Iedere keer een kliko vol. Daarna ben ik begonnen met zaaien. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn; ik koop altijd kleine slaplantjes in Lunteren, soms op de markt in Ede. Die plant ik met 10 tegelijk, en een paar weken later plant ik er dan weer een paar. Zo heb je het hele jaar verse sla. Iedere dag eten we sla erbij. Ik hou het al lang vol, dat wil ik graag zo houden.”

VOOR DE BUREN ,,We delen veel uit aan de buren hier aan het pad, bijvoorbeeld sla en bonen. Het zijn allemaal oude mensen hier, de buurvrouw van is 91, de buurman hiernaast is achter in de 80. De buurman kan niet meer zo goed zien, ik help hem ieder jaar met spitten en zaaien. Hij plukt dan zelf zijn groenten. Bij hem zaai ik aardappels, bonen en bieten. Voor mezelf zaai ik ieder jaar wat anders, maar altijd wel aardappels, bonen, sjalotten en sla. Ik heb wel eens een maaltje bonen over, dat geef ik dan weg. De bonen maak ik in, ligt allemaal in de diepvries.”

Boerenkool doe ik niet meer, dat zit steeds vol met rupsen

TIPS Als je start met moestuinieren gaat niet alles meteen goed. ,,Hoe goed het lukt hangt af van het jaar, als het veel regent zijn er veel slakken, die eten alles op. Ieder jaar leer ik weer bij. Boerenkool doe ik niet meer, dat zit steeds vol met rupsen. Net als de kolen. Dat lukt hier alleen als je er vergif op spuit en dat doe ik niet meer, ik gebruik nooit gif, dat hoef ik niet op mijn eten. Als je een groter stuk grond hebt, kan het beter, dan kan je ook beter afwisselen. Ik heb hier maar een klein stukje dus afwisselen gaat niet goed. Maar ik wil geen vergif op mijn groenten.” 

ELKE DAG HELPEN Joop heeft het moestuinieren wel van huis uit meegekregen. ,,Vroeger thuis hadden wij een hele grote moestuin, met acht kinderen heb je die ook wel nodig. We hadden aardappels voor het hele jaar, kolen die ingemaakt werden tot zuurkool, geweckte snijbonen. Mijn moeder maakte alles in voor de winter. Wij moesten iedere dag na school helpen. Altijd een paar meter spitten als we uit school kwamen en bergen bonen doppen. We hadden ook appelbomen, als de appels rijp waren moesten ze allemaal worden geschild om te drogen en mijn moeder maakte er appelmoes van. We gingen in het seizoen ook wel bosbessen plukken, emmers vol. Die verkocht mijn moeder en ze maakte ze ook in. We konden wat extra geld ook wel gebruiken, we waren zeker niet arm maar een extraatje was altijd welkom.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Je kunt vrij makkelijk beginnen, maar je moet het wel leuk vinden, anders hou je het niet vol

HOBBY ,,Het moet wel je hobby zijn, anders hou je het niet vol. Ik ben altijd blijven tuinieren. Eerst nog bij mijn moeder in de tuin, daarna bij de Asakkerweg waar ik bijna veertig jaar heb gewoond. Ik werkte in de bouw, in de afwerking. Maar ik ben als hobby altijd blijven tuinieren, bloemen en ook altijd een groentetuin gehad. Waar nu de benzinepomp staat bij de Asakkerweg waren vroeger moestuinen. Daar heb ik al die tijd een moestuin gehad. Toen die weg moesten vanwege het benzinestation heb ik nog wel een tijdje een bak gehad met sla erin en andijvie.” 

BEWEGING ,,Ik kan iedereen aanraden om een moestuin te beginnen”, zegt Joop. ,,Je blijft in beweging en het is gewoon leuk om een klein plantje uit te zien groeien tot een grote krop. Ik vind het prachtig. Je moet er alleen aan beginnen als je het leuk vind natuurlijk, het moet je hobby zijn. Als je ergens in je wijk een stuk groen hebt, is het al snel mogelijk om er groenten te gaan verbouwen. Vraag het Woonstede of de gemeente en vaak is het dan wel mogelijk.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie