Danseres Yeli Beurskens probeert een boom recht te zetten
Danseres Yeli Beurskens probeert een boom recht te zetten fotografie: Nigel Appelboom / toestemming: Remco de Kluizenaar

Dansen op geluiden uit labs en boerenbodems - theater op Wageningen Campus

15 augustus 2022 om 18:59 Overig Deel je nieuws

Foodvalley klankkunstenaar Remco de Kluizenaar, o.a. bekend van zijn optredens in de Stingerbol in Ede, geeft een nieuwe artistieke inkijk in de wereld van het WUR onderzoek: De dans-theatershow “Everything is Connected”, te beleven van 25-28 augustus en op 7,9 en 10 september op de Wageningen Campus.

De Kluizenaar is bij de universiteit betrokken als huiskunstenaar of “artist in residence”. Hij zegt hierover eerst even dit: “This show with dance and sound-art inspired on protein transition research will be in English, but i will talk Dutch for this newspaper”, waarna hij vervolgt: “de eiwittransitie is net zoiets als energietransitie, maar nu een verschuiving naar duurzamer eten. Het meest bekende hierin zijn vlees- en zuivelvervangers om mensen te helpen minder dierlijke eiwitten te eten, maar het is veel breder. Bij de WUR gaat het ook om een eerlijke verdeling van voedsel en hulpbronnen wereldwijd, klimaatadaptaties met het kruisen van nieuwe rassen en wat mij vooral boeide is de onmogelijk lijkende uitdaging om voedselproductie meer natuur-inclusief te krijgen en tegelijk een groeiende wereldbevolking te voeden.” De waslijst van uitdagingen is enorm en er zijn veel dwarsverbanden. Zo komen naast de plantaardige steak bijvoorbeeld ook de boerenprotesten en de Ukraine invasie kort voorbij in de voorstelling. De Kluizenaar koos dan ook voor de titel “Everything is Connected”. Hij maakt het complexe verhaal leuk voor geïnteresseerde niet-wetenschappers door wetenschappelijke info eenvoudig en met humor te brengen en dit af te wisselen met dans en muziek gecomponeerd van bijvoorbeeld lab-geluiden en opnames van bodemleven in de landbouw. Dit is mee te maken op een rondleiding over de Campus zelf, waarin De Kluizenaar zijn grote zorgen een zijn optimistische buien over de toekost van de planeet deelt, samen met arnhemse danseres Yeli Beurskens (bekend van Vloeistof, Telder, Arnhemse meisjes) en conservatorium student Nigel Appelboom. De Kluizenaar is bekend van Karavaan, Oerolfestival en diverse andere europese kunstfestivals, het gezelschap Waterlanders, Kröller-Müller Museum en zijn optredens in de Stingerbol in Ede.


Meer info en tickets zijn te vinden via: https://remcodekluizenaar.stager.nl/everything-is-connected/tickets

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie