Enkele van de gesloopte huizen aan de Nizolaan.
Enkele van de gesloopte huizen aan de Nizolaan. Google Maps
Column

Acht goede huizen gesloopt voor bedrijven

28 september 2022 om 11:27 Opinie

EDE Het lijkt bijna onbestaanbaar in tijden van woningnood, maar in Ede sloopt men goede huizen voor autowasserettes. Het is het achtste goede huis in de betreffende buurt dat gesloopt wordt, in een periode van zo’n zeven jaar. Zes mooie (sociale) huurwoningen dicht bij het bos. Daarnaast een mooie vrijstaande woning waar studenten hun thuis hadden. En dan nu een prachtige koopwoning.

Nando Eskes 

Enkele jaren geleden stond de gemeente Ede toe dat naast deze te slopen woning een autowasserette kwam. Ondanks protest van omwonenden. De naastgelegen buur kiest nu blijkbaar noodgedwongen eieren voor z’n geld. De eigenaar van de wasserette breidt zijn terrein uit. Rücksichtslos wordt hier een goed huis met de grond gelijk gemaakt. Per ongeluk trof ik onlangs de betreffende vergunningaanvraag aan in deze krant. Het duidt op een nalatigheid van de gemeente Ede.

SCOUTING Want zo werden ook ongezien de woningen aan de Nizolaan gesloopt. Zes mooie huurwoningen en een vrijstaande villa. Op Google Maps zijn ze op oudere opnamen nog te zien. De Nizolaan zou zelfs privéterrein gemaakt worden, want er stonden toch geen huizen meer... Dat is gelukkig tot nu toe voorkomen, want deze Nizolaan is ook een belangrijke toegangsweg tot een scoutinghuis en landgoed Kernhem.

De betreffende autowasserette staat naast een biomassacentrale. Daar stond enkele jaren geleden een rubberfabriek. Dit industrieterreintje is al minstens honderd jaar oud en eigenlijk hoort dat hier niet meer te zitten. Aan de ene kant staan woningen, aan de andere kant is het natuurgebied. Dit betekent dat het industrieterrein hier niet meer thuis hoort. De gemeente Ede had dus op moeten letten bij de sluiting van die rubberfabriek. Maar helaas… 

PARASIET De gemeente Ede wil graag landgoed Kernhem verfraaien. Maar de ene hand weet niet wat de andere doet. Er is een werkgroep ‘Verkeersluw Landgoed Kernhem’, maar aan de andere kant van het gemeentehuis stempelt een ambtenaar de vergunningaanvraag voor een self service wasserette bij datzelfde landgoed. Het levert geen banen op en de omgeving knapt er van af, het soort bedrijvigheid dus wat parasiteert op de omgeving. Die enkele wasserette zorgt voor zo’n 6.000 tot 8.000 verkeersbewegingen per week over een normaal autoluwe weg. Niemand, werkelijk niemand is daarmee gediend.

Voor het gewin van één enkele ondernemer wordt dus een huis gesloopt, landgoed Kernhem opgescheept met ontiegelijke verkeersdrukte en de omliggende buurt met een flinke portie overlast.

Het resultaat van neoliberale ondernemers die geld zien als het hoogste goed en een overheid die slaapt.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie