Amnesty-vrijwilligers na de fakkelwake in 2019
Amnesty-vrijwilligers na de fakkelwake in 2019 Barbara de Klerk

Amnesty Bennekom organiseert fakkelwake op 9 december en schrijfactie op 16 december

28 november 2022 om 18:03 Overig Deel je nieuws

Ieder jaar rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de mensenrechten. Ook dit jaar doet de werkgroep Bennekom van Amnesty International mee met een fakkelwake en een schrijfmiddag.  

Op vrijdag 9 december tussen 17.00-19.00 houden we de fakkelwake bij het Station Ede-Wageningen. Voor wie mee wil doen zijn gratis fakkels beschikbaar. Aanmelden is niet nodig. Er zijn ook twee petities die de reizigers kunnen ondertekenen: een oproep om het geweld tegen demonstranten in Iran te stoppen en een oproep om de rechten van trans-personen in Paraguay beter te borgen.  

Daarnaast is er op vrijdagmiddag 16 december van 14.30 - 17.30 u een inloop-“Write for Rights” in Het Oude Postkantoor (HOP) in Bennekom. Belangstellenden kunnen aanschuiven en meehelpen met het schrijven van brieven aan autoriteiten in diverse landen. Ook René Verhulst, burgemeester van Ede, komt om 14.30 u brieven schrijven in HOP.

Zoals elk jaar komt Amnesty in actie voor gewone mensen overal ter wereld die aandacht vragen voor mensenrechten en die daarom door hun regering in de cel worden gezet, geïntimideerd worden of zelfs gemarteld. Tijdens Write for Rights, het grootste mensenrechten-event wereldwijd, schrijven we onder andere voor Vahid Afkari (Iran) die op een vreedzame manier demonstreerde tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking in zijn land en daarvoor tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen werd veroordeeld. En voor Aleksandra Skochilenko (Rusland) die onterecht werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie’ waarvoor ze 10 jaar cel kan krijgen.

Voorbeeldbrieven van in totaal 10 casussen, papier en pennen zijn aanwezig. Ook kunt u ter plekke om meer achtergrondinformatie vragen. 

Brieven schrijven helpt! 

Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Dus doe mee, schrijf brieven en draag uw steentje bij aan vrijheid en gerechtigheid!  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie