Afbeelding
PxHere

Kopen van muizen- en rattengif door particulieren vanaf 1 januari 2023 verboden

2 december 2022 om 10:25 Overig Deel je nieuws

Vanaf 1 januari 2023 is het aanschaffen van rodenticiden (ratten- en muizengif) door particulieren niet meer toegestaan. In verband met de ernstige risico’s die rodenticiden met zich meebrengen voor mens, dier en milieu is het noodzakelijk om het gebruik terug te dringen. Daarnaast bieden rodenticiden geen blijvende oplossing voor het overlastprobleem.

Nieuwe wetgeving

De nieuwe wetgeving verbied particulieren om rodenticiden te kopen, en professionele plaagdierbeheersers zijn verplicht om de inzet ervan nauwkeurig te registreren en extra certificeringen te behalen om bevoegd te zijn om rodenticiden toe te passen. 

Reden voor deze wetgeving: het terugdringen van het gebruik van gif. Er kleven namelijk verschillende risico’s aan gebruik van rodenticiden: naast de doelsoorten (ratten en huismuizen) kunnen ook niet-doelsoorten (zoals egels en vogels) deze rodenticiden binnenkrijgen. Daarnaast blijft gif aanwezig in een rat of muis wanneer deze hieraan sterft, waardoor roofdieren zoals roofvogels, vossen en huiskatten deze giftige stoffen ook binnenkrijgen. De concentratie gifstoffen in de roofdieren neemt na het eten van elke vergiftigde prooi toe, waardoor deze natuurlijke plaagdierbeheersers na verloop van tijd ook sterven. Rodenticiden zijn ook voor de mens zelf gevaarlijk. Om al deze redenen is het wenselijk om het gebruik van rodenticiden te verminderen. 

Preventie als duurzame oplossing

Het gebruik van gif is ook geen blijvende oplossing voor het probleem. Gif inzetten kan een populatie knaagdieren terugdringen, maar als er geschikte voedselbronnen en schuilplaatsen aanwezig blijven wordt de vrijgekomen plek meteen ingenomen door andere ratten en muizen. Wanneer voedsel en schuilplaatsen weggenomen (of beperkt) worden kan een nieuwe populatie knaagdieren zich niet zomaar vestigen, of blijft het aantal dieren op een dusdanig laag niveau dat er geen sprake is van overlast. Een professionele plaagdierbeheerser met certificering kan uiteindelijk rodenticiden inzetten als laatste redmiddel, maar dat is alleen toegestaan of zinvol als alle mogelijkheden voor preventie, wering en niet-chemische bestrijdingsmethoden zijn toegepast. Laten we eerlijk zijn: de rat krijgen we Nederland niet uit, maar een vermindering van het totale aantal ratten en de overlast is mogelijk.

Kennis en advies

Binnen de plaagdierbeheerbranche is al enige tijd een verschuiving gaande richting duurzamer plaagdierbeheer. Bedrijven en personen werkzaam in deze branche hebben kennis over veel meer dan het inzetten van gif. In het komen tot een permanente oplossing is de samenwerking tussen plaagdierbeheerser en opdrachtgever essentieel. Alleen samen kunnen we dierplagen voorkomen. En ook in deze branche geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Voor al uw vragen over de leefwijze, preventie, en eventuele bestrijding van plaagdieren kunt u terecht bij Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) voor onafhankelijk advies.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie