Aart Staartjes en Victor Reinier spelen samen de humoristische thriller 'Een goed mens'.
Aart Staartjes en Victor Reinier spelen samen de humoristische thriller 'Een goed mens'. Piek, www.piek.cc

Meesterlijk toneel in Cultura

20 juli 2018 om 06:50 Uit-cultuur/nieuws

EDE Theater Cultura biedt in het aankomend theaterseizoen een nieuwe serie toneelvoorstellingen. De serie bevat een selectie bekende acteurs en gezelschappen. Ook wordt podium geboden aan jong en opkomend talent.

Groot Nederlands acteertalent doet aankomend jaar Cultura aan. Zo zijn Kees Hulst en Esther Scheldwacht te zien op vrijdag 23 november in 'Laatste paar dagen', een verhaal over een liefde die plotseling toeslaat. Jack Wouterse speelt op vrijdag 1 februari in 'De Laatste' een uitgerangeerd en bijna vergeten acteur die nog een laatste keer alles uit de kast wil halen en wil laten zien wat hij in huis heeft. Aart Staartjes en Victor Reinier spelen samen de humoristische thriller 'Een goed mens' op zaterdag 16 maart. Deze thriller werd speciaal geschreven voor Aart Staartjes, waarmee zijn wens om weer terug te zijn op het toneel in vervulling gaat.

PARELS Een aantal voorstellingen springt in het oog. Het theaterseizoen start op zaterdag 29 september met een theaterversie van het televisieprogramma 'De Vloer Op'. Peter de Baan schotelt ook in deze theaterversie acteurs improvisatieopdrachten voor, die zij tot geestige, ontroerende en herkenbare scenes moeten uitwerken.

Bijzonder muziektheater brengt BOT op zaterdag 6 oktober met hun voorstelling 'Lek'. BOT staat bekend om intens muziektheater van het meest inventieve soort. Balancerend op het een scherp randje nemen ze het publiek mee met hun zelfgemaakt instrumentarium, beeldende poëzie en kleine liedjes met een groot hart.

Bodil de la Parra kreeg op Oerol lovende reacties op haar persoonlijke voorstelling 'Het Verbrande Huis'. In dit stuk neemt ze haar toehoorders mee in haar Surinaamse familiegeschiedenis. Op donderdag 1 november is 'Het Verbrande Huis' in Cultura te zien.

Liefhebbers van mode kunnen genieten van 'Coco Chanel' op zaterdag 30 maart. Een voorstelling over branding en design, economie en identiteit met het leven van Coco Chanel als leidraad. Eind van het seizoen is een solovoorstelling te zien gebaseerd op de indrukwekkende documentaire van Jessica Vilerius: 'Emma wil leven'. Over een strijd met anorexia.

DICHT BIJ DE ARTIEST Juist in Cultura is het bijzonder deze meesterlijke acteurs aan het werk te zien. Cultura heeft een hele intieme zaal met een fantastische akoestiek. Je bent één met de voorstelling of met de artiest. Die intimiteit ervaren de artiesten zelf ook. Dat maakt onze zaal echt uniek", zegt Trudy Pijnenborg van Cultura.

Cultura organiseert voorafgaand of na afloop van de meeste voorstellingen een gratis inleiding of nabespreking. De inleidingen worden verzorgd door de schrijver, regisseur of dramaturg van het toneelstuk. ,,Tijdens de inleiding wordt meer uitleg gegeven over de achtergrond en de context. Na een inleiding kijk je gegarandeerd met andere ogen naar de voorstelling", vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura. ,,Een nabespreking richt zich meer op het effect van de voorstelling op de kijker." De inleidingen of nabesprekingen zijn gratis te bezoeken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie