Afbeelding
Jaap van Rijn

Smikkelen en smullen van mosselen: ‘Echt werelds’

30 september 2020 om 15:00 Culinair

EDE ,,Dat heerlijke zilte van mosselen, daar geniet ik enorm van, dat is echt werelds”, aldus voetbalanalist Jan Boskamp tijdens het startschot van het Zeeuwse mosselseizoen 2020. Zijn aanwezigheid moest de aandacht voor de mossel verhogen. En dat is best nodig. Want wat blijkt: jonge mensen tot zo’n 35 jaar eten al een tijdje minder vaak mosselen, in vergelijking met de generaties voor hen. Dus wordt de mossel inmiddels als een superfood gepresenteerd. Want boordevol eiwit en andere gezonde stofjes. Zou die aanpak jongeren echt over de streep trekken?

Mosselen zijn in september inmiddels goed doorvoed. Dus is het nu de tijd om ze te eten. Meestal gaan thuiskoks aan de slag met mosselen maatje jumbo. Zulke flinke lellen mosselvlees, dat is niet iedereen zijn ding. Daarbij: de beroemde mosselpan veroorzaakt regelmatig een maaltje neutraal smakende mosselen. Want menig thuiskok doet de mosselen in één keer in het kokende water. Dat vervolgens van de kook afgaat. Het duurt een paar minuten voordat het water weer kookt. Ondertussen sta je soep van mosselen te trekken. Een zak mosselgroenten met onder meer peen moet voor extra smaak zorgen. Wat zeker de peen niet doet, die maakt het kookwater hooguit wat zoetig.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Mijn Leven/culinair.

MEER SMAAK Wie voor smaak gaat, bakt voor het koken eerst stukjes bleekselderij, venkel en wit van prei in wat boter een paar minuutjes. De groenten garen tijdens het koken beter en geven meer smaak af. 

Maak een lege mosselpan eerst gloeiend heet > doe de mosselen er in en schep ze een paar keer snel om, ze mogen sissen > schenk er 2 dl kokend water bij, voeg de groenten, wat kruiden als fijngesneden peterselie en een klontje boter toe > doe de deksel op de pan en laat een minuut of vier koken, schud een paar keer op > haal de mosselen uit de pan en kook het vocht in tot eenderde > schep de mosselen door het vocht en dien op.


Jaap van Rijn

EXTRA EN SUPER Je kunt in plaats van jumbo’s ook met kleinere Zeeuwse mosselen maatje extra of super aan de slag gaan. Chef-kok Herman den Blijker promoot de bakmethode met kleinere mosselen inmiddels al zo’n 25 jaar, omdat deze aanpak diep smakende mosselen geeft. De bakmethode moet jongeren over de streep kunnen trekken.

AAN DE SLAG Bak mosselen maat extra of super in een koekenpan in porties van zo’n 500 gram per keer (je kunt ook met 2 koekenpannen tegelijk aan de slag gaan) > hak een teentje knoflook fijn > ris de blaadjes van een paar takjes tijm en snijd deze met zo’n 8 rozemarijnblaadjes (naalden) goed fijn > verhit een scheutje plantaardige olie en een klont boter in een koekenpan > laat de boter niet verkleuren > doe een enkele laag mosselen in de pan en bak tot ze opengaan > schud de mosselen een paar keer op en voeg tijm, rozemarijn, fijn gesneden knoflook en zwarte peper toe > schud mosselen nog een paar keer op tot het vocht is verdampt en de kruiden aan de schelpen plakken > voeg wat fijn gesneden peterselie toe en dien op met stokbrood.

Kijk niet gek op als de eters de schelpen aflikken. Want daar plakt de boter en het zilte zeewater op. Onweerstaanbaar lekker. Er zit niets anders op om in de keuken nog een paar porties te bakken. Houd daar rekening mee tijdens de voorbereiding: vermenigvuldig de ingrediënten met factor 4.

door Jaap van Rijn


Jaap van Rijn

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie