Traktatie voor de smaakpapil

Cultuur

Ede heeft ook wat de keuken betreft het nodige te bieden. Die conclusie kan na de jongste editie van ‘Ede Smakelijk’ zonder twijfel worden getrokken. Het leek in het dorpscentrum zaterdag wel een culinaire smeltkroes. Wandelaars die het centrum aandeden, konden zich terecht bij de Chinese Muur, bij Rhodos, bij Kreta of bijvoorbeeld Go Asia. Slager Matthijs Jongenotter weet wat broederliefde is. Zijn broers Bas en Benjamin waren voor hem paraat om stukjes worst uit te delen. ,,Allemaal eigen producten,” aldus de gebroeders Jongenotter.

Lege magen gevuld bij ‘Ede Smakelijk’ EDE - Ede liep zaterdag uit voor de culinaire manifestatie ‘Ede Smakelijk’.

door Jan de Boer

Cesar de Kruif van restaurant Buitenzorg was druk in de weer om vlees te grillen. Varkensnekken met aardappelpuree en paddentoestellen had de uitbater zoal in de aanbieding. De bezoekers konden het goed waarderen en stonden ‘braaf’ in de rij om een hapje te kunnen krijgen. ,,Het loopt lekker, ik ben heel tevreden,” liet De Kruif zich tussen de bedrijven door ontvallen.

Wijnproeverij

De dorst kon worden gelest met een fruitig drankje van De Sapfabriek. En wel op een speciale manier. Een man getooid met een helm met daarop gemonteerd een theekan, mikte het sap gezeten op een fiets met een wiel in een glas. Het lukte hem wonderwel zonder te morsen. Overigens geen kunstje om zomaar zelf op de fiets te doen. Wijn kon ook op verschillende plaatsen geproefd worden. Zo ook bij Gall & Gall. In deze tijd wordt er naar de winter toe veel rode wijn gedronken, zei woordvoerder van de slijterij. ,,Vandaag hebben we allemaal Argentijnse wijnen.”

Ook bij Het Oude Politiebureau was een wijnproeverij. Onder een partijtent konden de gasten een glaasje wijn drinken en gezellig met elkaar praten. Ook nu nog ongebruikelijke producten, zoals oliebollen, waren in de aanbieding tijdens ‘Ede Smakelijk’. De poffertjes waren evenmin te versmaden. Bij de Albert Heijn was niet de Kernhemmer, maar de Maaslander in de aanbieding. Ook een kaas die er bij de bezoekers goed in ging.

Obesitas

Het was niet alleen eten wat de klok sloeg bij ‘Ede Smakelijk’. Ook was er aandacht voor obesitas en daardoor wellicht in de problemen komt. Zo was de Hartstichting er om in een stand uitleg te geven dat je maar beter niet te veel eet en te weinig beweegt. ‘Te’ is geen goed woord, velen weten dat, maar er naar handelen is niet altijd even makkelijk.

De ‘joekel’ van een vrachtwagen van het in Bennekom gevestigde Nederlandse Instituut Sport & Bewegen was te groot en kon daarom niet op het plein bij Marnix Café staan. Nu stond de vrachtwagen er ietwat verloren bij in de Nieuwe Stationsstraat, waardoor er minder Edenaren dan anders zich lieten adviseren over alle mogelijkheden van sport en bewegen.

Overigens: een diner bij restaurant Vroeger kan de eter een aantrekkelijke korting bij Tesqua Health- & Racketcentre opleveren.

advertentie