Popschool tegen culturele kaalslag

Cultuur

EDE - Novae Popschool Ede doet zaterdag 20 november actief mee aan de landelijke actie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’. In De Kei aan de Peppelensteeg vindt deze dag het gratis muziekfestival ‘Pop in Uitvoering’ plaats. De onderliggende toon is er één van boosheid en teleurstelling.

Duizenden muzikanten, kunstenaars en liefhebbers laten zaterdag hun stem horen aan het kabinet. Volgens hen betekenen de geplande bezuinigingen op kunst en cultuur een culturele kaalslag voor Nederland. ,,We houden ludieke acties, zoals een video-opname van de estafette-schreeuw, waarbij we een zo lang mogelijke schreeuw gaan opnemen. We willen laten horen en zien dat ook Ede schreeuwt om cultuur’’, licht Collin Leijenaar, eigenaar van de popschool, toe.

Pop in Uitvoering laat zich omschrijven als een muzikale ontmoeting. Leijenaar, zelf professioneel drummer: ,,Of je nu als bezoeker in de zaal staat, deelnemer bent aan de workshops/lessen of als muzikant op het podium de show steelt. Beleven, luisteren, ervaren, meemaken en meedoen, daar gaat het om. We zijn enthousiast over live popmuziek. Sinds 2008 organiseren wij een festival waarbij lokaal talent de mogelijkheid krijgt om mee te doen aan een professioneel festival. Maar ook de bezoeker kan aan de slag door middel van open muzieklessen en inspirerende workshops.”

In grote zaal van De Kei presenteren bands zich de hele dag door. In het Acoustic Café kan geluisterd worden naar livemuziek in een meer akoestische unplugged setting. In de andere ruimtes van De Kei vinden de gehele dag gratis lessen en workshops plaats.

,,Diversiteit, ervaren en meedoen zijn speerpunten voor deze dag. Bij Pop in Uitvoering gaat het niet alleen om het luisteren naar muziek, maar je kunt als bezoeker ook zelf aan de slag. Dat kan tijdens de lessen en workshops. De hele dag lang worden er lessen gegeven aan iedereen die het leuk vindt om eens te drummen, gitaar of bas te spelen, achter een keyboard te kruipen of te zingen. Nieuw dit jaar zijn de saxofoonlessen.’’

Klokslag 11.00 uur begint de dag met een explosief drumintro waar iedereen aan mee mag doen, met een snaredrum, trommel of een ander slaginstrument. Aanwijzingen worden vanaf het podium gegeven. ,,Dat is waar muziek om gaat: spontaniteit en samenspel.”

Een andere highlight van de dag vindt Leijenaar de workshop ‘Musical zingen’ door Pearl Jozefzoon, een van de deelnemers van het populaire RTL4 programma The Voice Of Holland. Jozefszoon doet ook mee aan musicals als Legally Blond, Hairspray en is vaste gastdocent bij de popschool. De hele dag door staan er workshops gepland. Zo zal slagwerkdocent Rutger Schehrer van Cultura een djembéworkshop geven.

u Op de website is meer informatie te lezen over de inhoud van de workshops. Alle lessen en workshops zijn gratis te volgen. De toegang en deelname aan de open lessen en workshops is gratis. Pop In Uitvoering duurt tot ongeveer 18:00 uur. Info over het complete programma: www.popinuitvoering.nl .

advertentie