'Te paard naar Sunday Blues Ede'

30 maart 2011 om 00:00 Cultuur

EDE - Na zeven edities weten de organisatoren Willem Glijn en Jan Mulder het zeker. ,,Vroeger waren we bescheiden. Nu zijn we er. Sunday Blues Ede staat als een huis. Hier willen we aan vasthouden. Zelfs aan de poster met de bruine steunkleur. Sommigen leveren commentaar hierop, maar tegelijkertijd worden ze her en der ontvreemd. Het festival staat op de kaart. Bands benaderen ons mee te mogen doen." Zondag 3 april is het weer zover. Veertien podia in het centrum van Ede zijn weer in de ban van de blues.

door Henny Jansen

,,Natuurlijk is het een uitdaging ieder jaar weer meer bezoekers te trekken", verklapt Jan Mulder. ,,Het niveau is hoog", vult Willem Glijn aan. ,,Met een stapeltje cd's onder de arm maken we jaarlijks een rondje langs de kroegbazen. Smaken verschillen, en het budget ook. Meestal zijn we er snel uit. Voor elk wat wils, maar Bertus Borgers en Jan Akkerman zijn natuurlijk wel trekkers. Ook steeds meer sponsors melden zich. Het evenement krijgt steeds meer naam."

Het merendeel van de locaties ligt op of nabij het Museumplein, naast treinstation Ede-Centrum. Bospoort, Legends en Flannagan's zijn wat verder weg, maar binnen acceptabele loopafstand. Met de paardentram kan dit jaar ook. De Beekse Hoeve uit Otterlo rijdt van 16.00-19.00 uur met twee voertuigen van podium naar podium. Sunday Blues Ede begint om 16.00 uur en is rond 20.00 uur afgelopen.

De Bospoort

Sugar Mama Speelt sinds '86 een eigen soort blues, bluesrock, boogie, rock & roll en aanverwante roots muziek. Van de kleinste kroeg tot menig festival heeft de band zijn sporen nagelaten. Muziekkrant Oor schreef ooit: 'Een echte live band… Ziet kans de meest kale gymzaal in een gezellig zweterig hol om te toveren.' En Donegal Live (Ierland): 'This band proved that the blues, at least in Holland, is alive and kicken.' Bas de Jong, (zang/gitaar/mondharmonica/mandoline), Kris Hartman (drums/zang) en Marcel Berveling (bas).

Legends

Een verkwikkende muzikale douche. Chicken Skin bestaat 13 jaar en was jarenlang het huisorkest van het Oranje Koffiehuis in Arnhem en vergaarde daar met haar concerten een groot aantal fans in Arnhem en omgeving. Chicken Skin is een verkwikkende muzikale douche met spetterende sixties en seventies countryrock , pop en rhythm & blues van onder anderen Neil Young, Stones, Ry Cooder, Peter Green, JJ.Cale , The Beatles en Allman Brothers. Jan Prins (gitaar/zang), Peter Lurvink (gitaar/zang), Jan Klop (bas/zang) en Richard Herst (drums/zang).

Flannagan's

Terwijl mensen al tientallen jaren liever hun gehoor breken op trendmatige en modieuze muziek, gaat Woody & The Sideman onverstoorbaar door met het spelen van muziek die op een heldere en eerlijke manier de Rootsmuziek vertegenwoordigt. Simpel en doeltreffend staat Woody, met zijn 30 jaar ervaring zijn mannetje, als vertegenwoordiger van de Amerikaanse traditie van Country & Western, Blues- en Rock ’n Roll. Woody Bieneman (zang/gitaar/mondharmonica), Ad de Hont (gitaar) en Harry Hardholt (gitaar).

De Kaketoe

De Edese band Sugar Men bestaat uit drie overjarige bluesliefhebbers en een jonge voormalige punker. Met diverse jamsessies kwamen ze elkaar steeds weer tegen en telkens ontstond er… iets! Na het optreden op Sunday Blues Ede 2007 formeerden ze een band en hebben een heel eigen stijl ontwikkeld. Niet zomaar blues, maar lekkere up-tempo songs afgewisseld met gevoelige tranentrekkende ballads en werkelijk àlles wat daar tussen zit. Jack Rinsampessy (zang/gitaar), Ab Faber (solo gitaar), Chris van der Kort (drums) en Bas Wustenveld (basgitaar).

Mr Bojangels

Rusty Roots: Authentic honest roots & blues music. Topmuzikanten met heerlijke vibes en diepe grooves grijpen je naar de keel en brengen elk publiek met de voetjes van de grond. So keep your eyes and ears open for some authentic honest roots & blues music. Dankzij hun sterke live reputatie zijn ze niet meer weg te denken uit de Belgische bluescene. Bee Jee (vocals/rhythm guitar), Body (upright & electric bass), Bob (lead guitar), Tutt (drums) en Reverend Hot Rod (bluesharp).

Premier

De viermansformatie Big Will & The Bluesman is geïnspireerd door Muddy Waters, Sonny Boy Williamson en John Lee Hooker. Met dampende rauwe bluesharpspel, een onmiskenbare doorleefde stem en een heerlijke roes op de slide-gitaar. Power shuffles stuwen de band naar grotere hoogten en last but not least waanzinnige oerblues van de elektrische en de contrabas. Alex Konijnenburg (gitaar en zang), Wil van der Ende (bluesharp en zang), Henk Wessels (bas en contrabas), Jos Waal (Drums).

Railroad

Ides Of May bestaat al meer dan 20 jaar en. Still going strong is een veel gehoord cliché, maar wel zeer van toepassing op deze band. Ze spelen in de stampende en rockende bluesstijl, die als bluesrock te boek staat. Ides Of May speelt veel eigen nummers, waarbij de stijl vergelijkbaar is met die van de Amerikaanse bands als The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl en Duke Robillard. Ap Daalmeijer (zang), Maarten Emmen (gitaar), Peter Kosstede (bas), Jeroen Mense (drums), Robert Beukers (gitaar) en Theo Mulder (keyboards).

Substitute

Ruben Hoeke Band kun je nu al plaatsen in het rijtje gitaristen, die de Nederblues naar een hoger niveau hebben getild. Hun stijl is onovertroffen en heeft een directe verbinding met het hart. Een geweldige mix van soul, rock, pop en rhythm & blues. Nummers die tot in lengte van jaren tot de verbeelding blijven spreken. Tijdens deze Sunday Blues Ede een speciaal gastoptreden van Bertus Borgers. Hij was en is gastsolist bij onder anderen Herman Brood, Golden Earring, Rosa King en Raymond van het Groenewoud en is medeoprichter en directielid van de Rockacademie in Tilburg.

't Café 5

Stampende rock, swingende soul en meeslepende blues. Hard als een spijker, zacht als een Schotse single malt. Tough ’n Tender’s interpretatie van de blues heeft het allemaal. Een gloedvolle strot, een dampende ritmesectie, een onvermijdbaar doeltreffende bluesharp en soulvol gitaarwerk zijn ingrediënten die garant staan voor een waar rhythm and blues feest, elk optreden weer. Menko Paul (zang/mondharmonica), Ber van Zanen (gitaa/zang), Ed Bothoff (basgitaar,zang) en Frans van Rooijen (drums en zang).

't Oude Politiebureau

Jan Akkerman is al 40 jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Ooit begon hij met ZZ en de Maskers (The Russian Spy and I) en daarna Brainbox en Focus. Verder heeft hij gewerkt met de meest uiteenlopende artiesten van BB King en Cozy Powell tot Ice-T. Hij maakte meer dan een dozijn soloplaten waarop elementen uit de rock, jazz, dance en blues op geheel eigen wijze gecombineerd worden. Dit is ook hetgeen wat we van hem op deze Sunday Blues kunnen verwachten. Jan Akkerman (gitaren), Coen Molenaar (toetsen), Wilbrand Meischke (bas) en Marijn van de Berg (drums)

Harvest

De gitaristen van Backstreet Crawl en het ritme tandem van Blues Authority hebben zich verenigd in Sugar Rush. Een krachtige formule die met zeer veel enthousiasme en plezier op de bühne wordt gezet. Zet deze heren op een podium en de lol spat er af. De mix van pure blues, rock & roll en rock is een lekkere balans die ook iedereen aanspreekt. Ed Sens (Fender bass/Upright bass/zang), Ronald Hagel (leadguitar), Dirk Brosinski (drums) en Volker Goldmann (rhythm guitar).

De Pineut

Mr Boogie Woogie: tijdloze muziek die mensen al ruim honderd jaar in beweging krijgt. Muziek waar je als kroeg-, theater-, feest- of festivalganger gewoonweg niet omheen kunt. Het dak gaat er dan ook geheid af als deze opzwepende muziek live van het podium spat onder aanvoering van Nederlands meest bevlogen boogie-woogie pianist: Eric-Jan Overbeek, beter bekend als Mr.Boogie Woogie. Eric-Jan Overbeek 'Mr.Boogie Woogie' (piano/zang), Raymond 'Guitar Ray' Nijenhuis (zang/gitaar), Harm van Sleen (basgitaar), Robbie Andreas Carree (drums).

De Plantage

G54 Bluesband: blues with a power groove. Ben Sims (zang), Arne van der Heijden (keyboard), Ed Glasmacher (drums), Bob Glasmacher (gitaar), Jimmy Glasmacher (bas), Govert van der Kolm (hammond) en als speciale gast bluesgigant Mark van Mourik.

Bowling Groeneveld

Speciaal tijdens de Sunday Blues wordt Tiebreak omgedoopt tot de Tiebreak Blues Band. Deze groep muzikale vrienden speelt oude en nieuwe Bluesklassiekers. De Tiebreaksound bestaat uit een mix van blues, rock, soul en vooral veel enthousiasme. De liefde voor muziek is de bij deze groep vrienden aanstekelijk. Tiebreak maakt de muziek, maar het plezier van het publiek maakt het plaatje compleet. Just enjoy!

Foto's:

Organisatoren: Willem Glijn (links) en Jan Mulder.

Jan Akkerman staat op de planken van 't Oude Politiebureau

Zie ook: www.museumpleinede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie