Handsome Poets swingen bij Velvet Music (+ video)

Cultuur

EDE - Record Store Day, sinds drie jaar de dag waarop onafhankelijke platenzaken wereldwijd in het zonnetje staan. De onafhankelijke platenzaak Velvet Music zorgde er voor de tweede keer voor dat dit evenement ook in Ede gestalte kreeg. Handsome Poets, Joris Linssen en Caramba en het Edese Jack Butler deden zaterdag een ‘instore’ om mensen naar de platenzaak te trekken.

Het doel van de Record Store Day is dat er weer meer platen verkocht worden. Handsome Poets droeg daar in ieder geval een behoorlijke steen aan bij. Na het intieme, vurige optreden vloog de nieuwe cd de Velvet uit. Frontman Tim van Esch was enthousiast over het eerste optreden in Ede. ,,Het was supergezellig, heel intiem. Dit was voor ons de eerste keer dat we een instore deden en ik vond het heel leuk, het had een beetje een huiskamersfeertje.”

Het huiskamerelement werd versterkt door het retrohuiskamerkleedje waarop Van Esch en zijn band hun hits ‘Blinded’ en ‘Dance the war is over’ vertolkten. Met hun energieke optreden kregen ze de Edenaren al snel los. Van Esch: ,,We willen een positieve vibe uitstralen. Het liefst willen we iedereen met een glimlach de zaal zien verlaten.”

Handsome Poets zit als Abeltje in de lift sinds ze door 3FM verkozen zijn tot Serious Talent. Vorige week won de band zelfs de Serious Talent Award. Toch was de Edese platenzaak maar half gevuld. Janneke Heuvelman, medewerkster van de Velvet Music, vond de opkomst wat tegenvallen. ,,In Ede loopt dat niet zo. Ik durf niet te zeggen waarom, maar er moet echt een bekende band staan wil er een groot publiek op komen dagen.”

Toen Joris Linssen met zijn Mexicaanse Mariachiband aanstalte maakte, transformeerde de knusse huiskamer in een Mexicaanse feestzaal. Ook Linssen zorgde met zijn zwijmelliedjes voor een intiem geheel door tussen het publiek te gaan staan. De zanger, bekend als presentator van het tv-programma Hello Goodbye, vindt de Record Store Day belangrijk: ,,In zo’n zaak kom je mensen tegen. Dan kun je soulmates ontmoeten als het om muziek gaat.” Zo denkt Heuvelman er ook over: ,,Iedereen kan wel downloaden, maar dan verbreed je je muzieksmaak niet. Hier kun je in de bakken snuffelen en kom je andere muziekliefhebbers tegen.”

De afsluiter was een Edese band, Jack Butler, die het publiek met garagerock flink wakker schudde. Doordat de Edenaren wat harder speelden, kwam er meer winkelend publiek nieuwsgierig naar binnen lopen. Naast de pittige eigen nummers speelde de driekoppige band ook klassiekers, waaronder een rauwe, rustige versie van ‘Ain’t no sunshine when she’s gone’.

Drie toegiften later, ver na sluitingstijd maakte frontman Tim van Heusden met een eerbetoon aan The White Stripes een einde aan de Edese Record Store Day. De zanger vindt de dag een goed initiatief. Of het echt helpt om meer platen te verkopen? ,,Nee. Maar dat betekent nog niet dat je er geen aandacht aan hoeft te besteden.” Heuvelman vond het een hectische, maar leuke dag. ,,Volgend jaar weer.”

advertentie