Tegelgeschiedenis nu ook in boekvorm

13 juli 2011 om 00:00 Cultuur

OTTERLO - Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het Nederlands Tegelmuseum geeft Uitgeverij Waanders Het tegel boek uit, een uitgebreid geïllustreerd overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse tegel.

Nederland kende vele eeuwen een bloeiende tegelindustrie. De tegel is een internationaal geliefd product en werd toegepast in buitenlandse paleizen en kerken, tot aan de spreekwoordelijke haard van de huizen van burgers en boeren.

Dit boek geeft een helder en gedetailleerd, maar vooral rijkelijk geïllustreerd overzicht van de ontwikkeling van tegels en het gebruik daarvan vanaf de Gouden Eeuw tot aan het interbellum. Het tegel boek vult daarmee een gat in de markt: het is al enkele jaren geleden dat er een Nederlandstalige publicatie op de markt kwam dat zo’n grote periode bestrijkt.

Auteur Johan Kamermans besteedt naast de glazuurtechnieken en voorstellingen op enkele tegels en de vorming van tegeltableaus, ook ruime aandacht aan de productiewijze van de tegel. Zo is te lezen over de ontdekking van de juiste kleimengsels door de gleibakkers, de consequenties van de concurrentie uit het buitenland en de verworvenheden van de industrialisatie.

Aan het einde van de negentiende eeuw, tijdens de art-nouveauperiode, bloeit de plateelschilderkunst op en in de twintigste eeuw geeft de toepassing van kleurrijk beschilderde tegels in winkels, stations en fabrieken, maar ook de opdrachten voor jubilea en herinneringsplaquettes een fraai beeld.

Alle tegels in het boek zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Tegelmuseum. Het werd opgericht in 1961 door de Friese boerenzoon en latere architect Gerrit Feenstra. Zijn verzameling vormde de basis van de waardevolle collectie die nog steeds in Otterlo te bezichtigen is. Inmiddels is het de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus, vanaf de late middeleeuwen tot heden. De samenkomst van deze prachtige hoeveelheid erfgoed maakt de collectie van het Nederlands Tegelmuseum heel bijzonder.

Onlangs werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt tijdens de opening van de nieuwste tentoonstelling van het museum: Theetijd in Otterlo, nog te zien tot half september.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie