Ton van Kooten exposeert bij Medewerker

17 augustus 2011 om 00:00 Cultuur

EDE - Bij de Medewerker, centrum voor vrijwillige inzet in Ede, is tot 23 augustus een expositie te zien van Ton van Kooten (1943).

De oud-Edenaar heeft iets met landschappen en zeegezichten. Jarenlang heeft hij ze gedetailleerd en in gedekte tinten met waterverf geschilderd. Dan ontdekt hij de mogelijkheden van acrylverf. Dit sluit helemaal aan bij zijn behoefte aan beperkter, intenser kleurgebruik en het willen werken op een groter formaat. Hij schildert niet langer met penseel of kwast.

Eerst is er sprake van het aanbrengen van fijne toetsen met een paletmes, later werkt hij grover en met meer vaart en gebruikt hiervoor zelfs een breed plamuurmes.

Zijn kleurgebruik wordt minder naturalistisch. Schilderen is immers niet het kopiëren van de realiteit. Steeds meer beperkt hij de kleuren die hij gebruikt, terwijl hij die bewust afstemt op wat hij als de essentie van zijn landschap ervaart. Hij zoekt naar verdere abstractie in kleur en in vorm door het weglaten van irrelevante details.

Grote invloed op zijn werk heeft het Luminisme, een stroming in de schilderkunst aan het begin van de twintigste eeuw, die volgde op het Impressionisme en die een doorbraak was naar de moderne kunst. Kenmerkend voor het Luminisme is de fascinatie van de weergave van licht door kleur.

Bij de Medewerker worden landschappen getoond die opvallen door het kleurgebruik.

De expositie van Ton van Kooten is elke werkdag van 09.00 tot 16.00 uur te bezichtigen in het gebouw van de Medewerker aan de Stationsweg 109 in Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie