Koor ‘In Between’ bestaat tien jaar

Cultuur

EDE - Het Edese koor ‘In Between’ bestaat tien jaar. Het koor houdt op zaterdag 5 november een jubileumconcert in de Beatrixkerk in Ede. De koorleden hebben daarvoor onder meer het lied ‘a little jazz mass’ van Bob Chicott ingestudeerd. ,,Het wordt een heel mooi concert. Ik heb er veel zin in,” zegt Myra van der Jagt, de dirigent van ‘In Between’.

door Jan de Boer

Tijdens die reünie van het jongerenkoor van de Antoniusparochie in 1998 ontstaat het idee bij een aantal oud leden van dat koor om weer eens te gaan zingen. Samen met de toenmalige pastoor van de parochie, Gerard Peters, ontstond er een middenkoor zonder naam en werd september 2001 begonnen met repetities in de kerk van de Antonius parochie. De naam werd: ‘In Between’, tegenwoordig oefenen de 32 koorleden op donderdagavond in het kerkelijke centrum Emmaüs in de wijk Rietkampen.

Vanaf het begin is Myra van der Jagt bij ‘In Between’. ,,Ik was niet bij het jongerenkoor, voor ‘In Between’ ben ik gevraagd. Het is een heel leuk koor, een hele gezellige groep. Er is weinig verloop, de kern is heel vast. We kunnen nog wat lage bassen gebruiken, die zijn zeldzaam. De dames zitten vol. We gaan niet verder dan tien vrouwen per partij. Bij de heren ligt het maximum op acht. Een tenor kunnen we ook nog wel gebruiken.”

De muziek, die door ‘In Between’ gezongen wordt, is heel divers. ,,Klassiek, het liturgische repertoire vanuit de traditie in de kerken, maar ook pop en gospelmuziek. Voor het jubileumconcert heb ik samen met koorlid Arno Jansen drie Nederlandstalige popsongs gearrangeerd met de thema’s hoop, geloof en liefde. Bijvoorbeeld het liedje van Guus Meewis ‘Laat mij in die waan’, een vertaling van Jaques Brel ‘Liefde voor later’ en het lied ‘Tegen beter weten in’ van Rob de Nijs. Ook ‘Feels of Gold’ van Sting en ‘You’ve got a friend’ van James Taylor.”

Myra van der Jagt is bij meerdere koren dirigent. ,,Wat daar zo mooi aan is? Er is niets mooiers dan dat je met een blaadje papieren je een bepaalde klankvoorstelling vormt. En dat je dat dan tot klinken gaat brengen met een groep mensen. Je hebt een voorbeeld, maar dat is niet hetzelfde. De energie is altijd anders. Dat is ook wat het zo mooi maakt. Anders zou niemand meer livemuziek maken. Het samen muziek maken en iets bedacht hebben en de uiteindelijke resultaten krijgen is fantastisch.”

‘In Between’ is een leuke club om mee te werken, vindt Myra van der Jagt, die momenteel koordirectie studeert bij Joop Schets. Het afgelopen weekeinde zaten de koorleden met elkaar in Garderen om daar ook te oefenen voor het jubileumconcert. ,,Het is altijd een balans tussen gezelligheid en hard werken. De grootste groep is tussen de veertig en zestig jaar.”

Kaarten voor het jubileumconcert, dat op 5 november om 20.00 uur begint, kosten 8,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij Van der Wiel optiek in de Grotestraat. Ook kun je kaarten bestellen via http://www.inbetweenede.nl/ en de koorleden.”

advertentie