Barrelhouse en Akkerman bij Sunday Blues Ede

28 maart 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Het centrum van Ede ademt komende zondag weer 'blues'. Voor de negende keer is het Sunday Blues Ede, met een aanzienlijke buitenlandse inbreng. Drie bands uit België, één uit Engeland en Dede Priest (USA). Maar ook met topmuzikanten van eigen bodem. Zonder anderen tekort te doen zijn Barrelhouse en Jan Akkermans natuurlijk 'trekkers'. Traditiegetrouw is om 16.00 uur de aftrap.

door Henny Jansen

Het geesteskindje van de organisatoren Willem Glijn en Jan Mulder groeit dus al aardig op. ,,Volgend jaar het tweede lustrum. Ik denk dat we dan weer flink uitpakken", belooft Willem Glijn. ,,Volgend jaar valt de eerste zondag van april samen met Pasen. Normaal gesproken stoppen we altijd om 20.00 uur. Iedereen kan dan in alle rust naar huis. De kans is groot dat we in dat jubileumjaar meerdere bands per locatie boeken. Er kan immers uitgeslapen worden."

,,Het festival geniet steeds meer aanzien", vervolgt Glijn. ,,We hebben een goede formule. Best knap dat Erik Konstapel jaarlijks weer voor een aantrekkelijke line-up zorgt. En bands uit het buitenland? Goede betaalbare blues komt uit België. Mooi ook dat de gemeente Ede qua steun en promotie een duit in het zakje doet. Het is inderdaad het eerste grote evenement van de lente. Een welkome aanvulling naast de website, de posters en aandacht van mediapartner Ede Stad."

Het merendeel van de locaties ligt op of nabij het Museumplein, naast treinstation Ede-Centrum. De Bospoort, Legends en Flannagan's zijn wat verder weg, maar binnen acceptabele loopafstand.

HET OUDE POLITIEBUREAU

Jan Akkerman is al 40 jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Ooit begon hij met ZZ en de Maskers (The Russian Spy and I) en daarna Brainbox en Focus. Verder heeft hij gewerkt met de meest uiteenlopende artiesten van BB King en Cozy Powell tot Ice-T. Hij maakte meer dan een dozijn soloplaten waarop elementen uit de rock, jazz, dance en blues op geheel eigen wijze gecombineerd worden. Dit is ook hetgeen wat we van hem op deze Sunday Blues kunnen verwachten. Jan Akkerman (gitaren), Coen Molenaar (toetsen), Wilbrand Meischke (bas) en Marijn van de Berg (drums)

'T CAFÉ 5

Funky bluesmuziek. De huisband Take 5 speelt voor deze gelegenheid de blues.

HARVEST

Uit de bol gaan is de boodschap! Bacon Fat brengt Bluesrock van de bovenste plank. Naast authentieke roots vind men ook nog invloeden uit de psychedelica free jazz, stonerrock en natuurlijk ook rechtaan Rock & Roll. Dit alles tezamen zorgt voor live-optredens die het publiek niet onverschillig laten. W. Johnson de compleet gestoorde frontman weet telkens weer, met zijn meeslepende gitaarwek, gesteund door een stevige rhythm’ sectie, het kot te doen ontploffen.

DE PINEUT

Living for the blues. De Little Boogie Boy Bluesband is een belangrijke vertegenwoordiger in Nederland van de Chicago-blues. Gezegend met een hese, donkere stem en een van nature opgewekte uitstraling weet Little Boogie Boy steeds meer mensen voor zijn muziek te winnen. Hij leeft voor de blues en dat verklaart ook zijn vele reizen naar Chicago. Op 19-jarige leeftijd speelde hij daar al met grootheden zoals Magic Slim, J.W. Williams en John Primer. Jong als hij destijds was gaf deze laatste hem de bijnaam Little Boogie Boy. Hein Meijer (zang / gitaar), Harry Meijer (drums) en Jan den Boer (bas).

DE PLANTAGE

Bluesy en soulful, hypnotiserend en swingend. In '74 kwam hun eerste elpee uit. Blues bestond toen al meer dan 75 jaar en is sinds het ontstaan natuurlijk veranderd. Maar het wezen van Barrelhouse is hetzelfde gebleven: bluesy en soulful, hypnotiserend en ontroerend in de ballads, dan weer uitbundig swingend.

De bezetting is onveranderd, met aan het hoofd Tineke Schoemaker met de mooiste en meest intrigerende blues-stem van Nederland. Verder Johnny LaPorte (guitar), Han van Dam (piano), Guus LaPort (guitar), Bob Dros (drums) en Jan Willem Sligting (bass, accordeon, doublebass).

BOWLING GROENEVELD

Speciaal tijdens de Sunday Blues wordt Tiebreak omgedoopt tot de Tiebreak Blues Band. Deze groep muzikale vrienden speelt oude en nieuwe Bluesklassiekers. De Tiebreaksound bestaat uit een mix van blues, rock, soul en vooral veel enthousiasme. De liefde voor muziek is de bij deze groep vrienden aanstekelijk.

Ze spelen muziek waar je blij van wordt en muziek waarbij je je voeten niet kan stilhouden. Je kan luisteren, meezingen, dansen of stil genieten. Tiebreak maakt de muziek, maar het plezier van het publiek maakt het plaatje compleet. Just enjoy!

SUBSTITUTE

DeDe Priest: The Modern Day Blues Queen. Het klassieke bluesverhaal van zingen in de kerk, racistische tegenstellingen, dominante moeders en drinkende vaders en tegen wil en dank muziekles vanaf de jongste jaren zijn allemaal van toepassing op deze dame uit Dallas. Dede werd klassiek opgeleid op de viool vanaf haar tiende levensjaar. Zij hield van haar viool, maar het was al vanaf het prilste begin duidelijk dat haar stem haar eerste instrument was. Naarmate de leeftijd vorderde viel haar keus eigenlijk vanzelf op de ruwe eerlijkheid van de Blues en de Soul.

Dede Priest (zang), Raymond Nijenhuis (gitaar), Govert van der Kolm (keyboards), Roelof Klijn (bas) en Fokke de Jong (drums).

RAILROAD

Bluesrock at it's best. De band Ides Of May bestaat al meer dan 20 jaar en still going strong is een veel gehoord cliché, maar wel zeer van toepassing op deze band. Ze spelen in de stampende en rockende bluesstijl, die als bluesrock te boek staat. De Ides Of May speelt veel eigen nummers, waarbij de stijl vergelijkbaar is met die van de Amerikaanse bands als The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl en Duke Robillard. Ap Daalmeijer (zang), Maarten Emmen (gitaar), Peter Kosstede (bas), Jeroen Mense (drums), Robert Beukers (gitaar) en Theo Mulder (keyboards).

PREMIER

Zeer hoog hipshaking gehalte. Het beschrijven van een band als Howlin' Bill in een paar woorden is niet eenvoudig. Sinds meer dan tien jaar werkt dit kwartet hard om hun muzikale doelen te bereiken. Ze spelen voornamelijk eigen nummers, maar zo nu en dan hoor je ze een goed gekozen cover spelen. De Howlin' Bill stijl is een mix van Blues, Rock'n Roll, Boogie, Swing, Rock, Rockabilly et cetera.

De band was winnaar van de 1ste Europese Blues Challenge in Berlijn in maart 2011 en werd uitgenodigd om op het Rootsway Festival in Parma / Italië, Notodden Blues Festival in Noorwegen, het Lucerne Blues Festival in Zwitserland, de Blues sur Seine Festival in Frankrijk en Vienna Blues Spring in Oostenrijk.

MR. BOJANGELS

Authentic honest roots & blues music. Rusty Roots: top muzikanten met heerlijke vibes en diepe grooves grijpen je naar de keel en brengen elk publiek met de voetjes van de grond. So keep your eyes and ears open for some authentic honest roots & blues music. Dankzij hun sterke live reputatie zijn ze niet meer weg te denken uit de Belgische bluescene. Bee Jee (vocals/rhythm guitar), Body (upright & electric bass), Bob (lead guitar), Tutt (drums) en Reverend Hot Rod (bluesharp).

DE KAKETOE

Sugar Men: pure blues/rock uit Ede. Deze Edese band bestaat uit drie overjarige bluesliefhebbers en een jonge voormalige punker. Met diverse jamsessies kwamen ze elkaar steeds weer tegen en telkens ontstond er… iets! Na het optreden op de Sunday Blues in Ede (2007) formeerden ze een band en hebben ze een heel eigen stijl ontwikkeld. Niet zomaar blues, maar lekkere up-tempo songs afgewisseld met gevoelige tranentrekkende ballads en werkelijk álles wat daar tussen zit.

Jack Rinsampessy (zang / gitaar), Ab Faber (solo gitaar), Chris van der Kort (drums) en Bas Wustenveld (basgitaar).

FLANNAGAN'S

veelzijdig en swingend repertoire: The Bluespreachers ontstonden na enige jamsessies. Twee van de muzikanten die nog steeds een passie hebben voor de Folk en Blues, waarin het spelen van sfeervolle muziek centraal staat, besloten om als duo door te gaan. Tim O’Connor is een blues en folk singer uit the UK en zwerft al jaren door heel Europa maar met name in Wales, Schotland, Ierland en Frankrijk is hij met enige regelmaat te bewonderen als zanger en gitarist.

Tom O' Connor (zang / gitaar), Sander Boes (zang / gitaar / mondharmonica) en Casper Boiré (zang / gitaar / dobro / mandoline).

LEGENDS

Jimmy Glasmacher & The Blueslegends; Blues met een keur aan artiesten. Jimmy Glasmacher (bass), Ron Krop (El Kroppo/Eelco Gelling Band) (vocals/guitar), Ruben Hoeke (2008 verkozen tot beste gitarist Nederland ) (guitar), Steven Van Der Nat (The Backbones ) (guitar), Dennis Breidel (Rosa King) (drums), Siep Mic Bullet (bluesharp)

DE BOSPOORT

If you want to boogie; Sugar Mama speelt sinds '86 hun eigen soort blues, bluesrock,boogie, rock & roll en aanverwante roots muziek. Van de kleinste kroeg tot menig festival heeft de band zijn sporen nagelaten. Muziekkrant Oor schreef ooit: 'Een echte live band… Ziet kans de meest kale gymzaal in een gezellig zweterig hol om te toveren.' En Donegal Live (Ierland): 'This band proved that the blues, at least in Holland, is alive and kicken.' Bas de Jong, (zang / gitaar / mondharmonica / mandoline), Kris Hartman (drums / zang) en Marcel Berveling (bas).

Foto's:

Barrelhouse

Jan Akkerman

Ides of May

Voeg via 'Reageer' een filmpje van een van de bands toe

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie