'Meer Ruis' danst choreografie van Conny Jansen

Cultuur

EDE - Voor 'Meer Ruis' duikt de bekende choregrafe Conny Janssen opnieuw in de wereld van de jongeren en probeert hun verhaal te ontrafelen. Woensdag 7 maart betreedt de groep de dansvloer in Cultura.

Tien jonge eigenzinnige dansers, die met elkaar een afspiegeling van de maatschappij vormen, zijn voor deze voorstelling geselecteerd. 'Meer Ruis' gaat de confrontatie aan tussen de krachtige eigen danstaal van choreografe Conny Janssen en de rauwe energie van een nieuwe generatie jonge, ongepolijste dansers. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar in Cultura, telefoon 0318-672800 en via de website www.cultura-ede.nl

In 2009 zetten negen jonge dansstudenten van Codarts/Rotterdamse Dansacademie onder leiding van choreografe Conny Janssen hun eerste stappen in de professionele danswereld. Ongepolijst, onverschrokken en ontwapenend trokken zij de Nederlandse theaters in, ieder met dezelfde droom: als danser uitstijgen boven de ruis van alledag. De samenwerking met de Codarts/Rotterdamse Dansacademie krijgt in 2012 een vervolg met 'Meer Ruis'.

,,Ik wilde graag met deze jonge dansstudenten werken omdat het vaak zo inspirerend is om naar jonge mensen te kijken, mensen die nog onderweg zijn naar een doel, een droom. Dat kan me raken'', licht Janssen toe. ,,Niets is erger dan lusteloosheid, desinteresse, luiheid. Deze dansers hebben een passie, en hun lef die te volgen dwingt respect af. Het is immers best een moeilijke wereld om in op te groeien. En misschien is het, nu ik zelf ouder ben, dat ik dat scherper zie, en me sterker besef wat een worsteling het kan zijn om je eigen pad te vinden. Het werken met deze studenten heeft mij aangescherpt in mijn coaching.''

Ze gaat zowel op danstechnisch als op mentaal niveau met ze aan de slag. ,,Dat maakte mij bewuster van mijn eigen werkwijze, van mijn eigen methode. Als ik verslapte zag ik dat meteen terug, dus heb ik ze geprobeerd te leren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, ze uitgelegd dat als je elkaar laat stralen daar iedereen beter van wordt. Het was een intensief proces om hen te laten ontdekken wie ze zelf als danser zijn. Ze zijn allemaal in de overgangsfase van student naar danser, van pasjes in een studio naar een eigen bewegingstaal. Ik wilde ze wakker schudden, de ruis eraf krabben en heb vooral hun eigenheid als danser naar boven willen halen. Dat is anders dan werken met mijn eigen dansers en eiste een andere invalshoek binnen mijn ervaring en vakmanschap."

advertentie