Cabaret

16 mei 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Cultura presenteert het gloednieuwe theaterprogramma voor seizoen 2012-2013. Een gevarieerd aanbod van klassieke muziek, cabaret, kindervoorstellingen, dans, toneel en theaterconcerten.

Er zit veel mooie muziek in het programma: Mathilde Santing, Maarten van Roozendaal, Eva de Roovere en Daniël Lohues treden op, maar ook veelbelovende nieuwkomers als Eefje de Visser en Vonder & Bloom. Ook zijn er spannende combinaties zoals Bertolf en Kasper van Kooten en, heel verrassend, Lavinia Meijer en Theo Nijland.

Trijn Romein, hoofd podiumkunsten en programmeur van Theater Cultura: ,,De theaterzaal heeft een grote intimiteit, publiek en artiest zitten - letterlijk - heel dicht bij elkaar. De grote betrokkenheid die daardoor ontstaat, is kenmerkend voor optredens in Cultura. De intimiteit van de zaal doet recht aan de kwaliteit van acteurs en actrices.’’ Sterke vrouwen domineren dit seizoen het toneelaanbod van Cultura, zoals Monic Hendrickx, Ricky Koole en Lies Visschedijk, bekend van film en TV.

De akoestiek van de theaterzaal wordt vaak klassieke musici geroemd. ‘’Het klinkt in Cultura!’’ aldus Romein. Het Gelders Orkest komt weer met twee concerten naar Cultura. Maar ook de serie Proefkamermuziek, vorig seizoen nieuw, krijgt een vervolg. Ensembles van topniveau geven avontuurlijke optredens. Zoals het Nederlands Blazers Ensembe, Amsterdam Sinfonietta, Hexagon Ensemble, maar ook het spannende Attema Haring Extended. In deze concertserie wordt het proeven van klassieke muziek gecombineerd met het proeven van wijn.

Opvallend in het aanbod kindervoorstellingen is dat bekende kinderboeken vaak het uitgangspunt voor de voorstelling vormen. Zo zijn er ‘De Griezelbus’ en ‘Oorlogsgeheimen’, maar ook ‘Wie heeft Monkie gezien’ voor kinderen in de kleuterleeftijd.

Bij cabaret is ‘eigenzinnigheid’ de zoeksleutel bij de selectie van Cultura. ,,We geven jong cabarettalent een podium, zoals de winnaars van Festival Cameretten. Maar ook comedians die al wat langer meedraaien, zoals Ruben Nicolai, Niet Schieten, Enge Buren - artiesten waarvan we uit ervaring weten dat het Edese publiek ze graag ziet. Maar ook verrassende talenten, zoals de stand-up filosofe Laura van Dolron, presenteren we vol trots!’’

Het concept ‘Zwarte gaten’ wordt in het nieuwe seizoen voortgezet. Zwarte Gaten zijn bij de start van het seizoen nog open zodat in de loop van het jaar opvallende voorstellingen direct in Cultura kunnen worden geboekt. Dit jaar krijgt het publiek via Facebook de gelegenheid mee te beslissen.

Een overzicht van alle voorstellingen wordt deze week huis-aan-huis verspreid in de gemeente Ede. De uitgebreide theaterbrochure is verkrijgbaar in Cultura.

De kaartverkoop gaat woensdag 16 mei van start. Reserveren kan via de website www.cultura-ede.nl en in Cultura, telefoon 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie