10 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Cultura start dit seizoen met een serie verfilmingen rondom gerenommeerde boeken. Er staan kwalitatief goede films op het programma, zowel klassiekers als recente.

Filmdocent Mark Meuldijk verzorgt voorafgaand aan iedere film een inleiding, waarin boek en film naast elkaar worden gelegd. De visie en interpretatie van de filmmaker worden onder de loep genomen. Welke keuzes heeft hij of zij gemaakt en wat betekent dat voor de lezer en kijker? Zeggen beelden meer dan woorden? Wat doet de film met je als kijker? Na afloop en in de pauze is er tijd voor een drankje en napraten over de film.

De Wereld van Sofie dinsdag 16 oktober starten we met de film ‘de Wereld van Sofie’. Het populaire kinderboek waarin de 15-jarige Sofie samen met een filosoof een reis door de ruimte en tijd maakt en op zoek gaat naar het antwoord op de vraag ‘Wie ben jij?’ en andere grote vragen. De wereld van Sofie is de verfilming van het uiterst succesvolle boek van Jostein Gaarder waarvan in Nederland meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht. Het is de duurste Noorse filmproductie aller tijden.

In de maand november staat de film ‘Wuthering Heights’ op het programma, gebaseerd op de romanklassieker van Emily Brönte. Dinsdag 11 december draait de actuele film ‘Extremly loud and incredibly close’. Deze film gaat over de 9-jarige Oskar, die zijn vader verloor tijdens de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001. Zijn grootouders wisten te ontkomen aan het bombardement op Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de dood van zijn vader vindt hij in een vaas een sleutel in een envelop met het opschrift ‘Black’. Ervan uitgaande dat zijn vader hem een boodschap wilde nalaten, gaat hij in New York op zoek. In de maanden januari, februari en maart staan er ook een paar mooie films op het programma.

Voor de laatste film is de keuze aan de kijker. Voor het volledige programma zie www.cultura-ede.nl onder Theater - Genre of telefoonnummer 0318-672800. De inleiding begint om 14.30 uur.

Elke film heeft genoeg stof tot napraten in de pauze en na afloop. Bezoekers kunnen de middag ook afsluiten met een heerlijke dagschotel in de grand-café De Verleiding. Prijs voor de film, inclusief drankje in de pauze is tien euro inclusief de dagschotel van De Verleiding 17,50 euro. Voor bibliotheekleden is er een speciaal tarief voor vier films.

Cultura weet uit onderzoek dat senioren graag het theater bezoeken, maar het minder gezellig vinden om alleen te gaan. Daarom realiseert Cultura in samenwerking met ‘Alleen-maar Samen’ vanaf deze maand bij alle theatervoorstellingen en het filmvertoningen een ontmoetingspunt in het atrium. Hierdoor kunnen senioren die alleen naar het Cultura gaan, elkaar ontmoeten voor een praatje. Bezoekers kopen vooraf zelf een kaartje en kunnen vervolgens vóór en na de voorstelling en tijdens de pauze aanschuiven aan het tafeltje met het logo van Alleen-maar Samen.

Kijk voor meer info op www.alleenmaarsamen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie