Combattimento Consort speelt Händel in Cultura Ede

17 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Het Combattimento Consort Amsterdam speelt zondagmiddag 28 oktober in Cultura één van Händels beste instrumentale werken, de Concerti Grossi.

Händel was één van de meest succesvolle componisten van zijn tijd. Zijn beroepsgeheim: communicatie. In de twaalf Concerti Grossi, in één maand tijd in Londen geschreven, ging hij de concurrentie aan met de beroemde concerten van Corelli. Maar terwijl de beschaafde Italiaan zich vooral baseerde op de opbouw van de kerksonate met een fugatisch tweede deel als vaste prik, had Händel er duidelijk plezier in zijn publiek te verrassen. Hij deed dat in een fantasievolle eigen ‘mix’ van het Corelli recept met dansdelen afkomstig uit de vrijere vorm van de kamersonate en de Franse orkestsuite.

Zo gaf hij de luisteraar sóms wat hij verwachtte maar vaak juist níet. In de dialoog tussen solisten en volledig ensemble liet hij de instrumenten vooral steeds zingen, want nooit vergat hij de Italiaanse zangcultuur die hem als jonge man in Italië in verrukking had gebracht.

In september presenteert het Combattimento de volledige Concerti Grossi op. 6 op het label Challenge. De cd-release gaat vergezeld van een tour langs de Nederlandse concertpodia.

Programma: G.F. Händel Concerto Grossi op. 6 nr. 6, HWV 324, (1685 - 1757). Concerto Grossi op. 3 nr. 3, HWV 314. J. Stanley, Concerto for organ, op. 2 nr. 6, (1712 - 1786). G.F. Händel, Concerto Grossi op. 6 nr. 2, HWV 320. Concerto for oboe in g. kl., HWV 287. Concerto Grosso from Alexander’s Feast, HWV 318.

Het concert van het Combattimento Consort Amsterdam is het tweede in de serie Proefkamermuziek. Ensembles van topniveau geven zes avontuurlijke optredens in Cultura. Zij staan garant voor een rijk palet aan klanken, smaken en geuren. Na de informele optredens van vijf kwartier is het tijd voor napraten onder het genot van een heerlijk glas wijn. Samen de voorstelling beleven, samen wijnen proeven, samen op zoek naar meesterschap; gedeelde passie, wat beroert het oor, wat smaakt hemels?

Kaarten voor het concert inclusief een lekker glas wijn na afloop kosten 24,00 euro. U kunt ook kaarten reserveren voor vier concerten in de serie, bezoekers ontvangen dan een korting van twintig procent. Voorafgaand aan het concert is er een inleiding.

Het concert begint om 15.00 uur; de inleiding om 14.15 uur. In de serie proefkamermuziek staan verder Attema Haring Extended, Amsterdam Sinfonietta en het Hexagon Ensemble op het programma. Meer informatie via www.proefkamermuziek of www.cultura-ede.nl

Een mooie gelegenheid om in contact te komen met andere muziekliefhebbers en uw passie en enthousiasme te delen.

Geniet van een informeel samenzijn en breng met uw vrienden een muzikale toast uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie