‘Betaalbare kunst’

Cultuur

BENNEKOM - Professor Piet van Cruyningen van de WUR houdt woensdag 14 november een lezing over boerenemancipatie op het Gelderse én vooral Bennekomse platteland tussen 1880 en 1930. De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Oud-Bennekom en is voor iedereen vrij toegankelijk. De bijeenkomst vindt plaats in zalencentrum De Brink aan de Brinkstraat en begint om 20.00 uur.

Ede maakte in de periode 1880-1930 sterke veranderingen door. Het inwonertal steeg van ongeveer 10.000 naar 30.000. In het begin van deze periode waren er veel zeer kleine landbouwbedrijven, maar ook een aantal grotere bedrijven, vooral in de Kraats in Bennekom. Vanaf 1880 was er intensivering van landbouw. In het onderzoek van professor Van Cruyningen speelt Ede en vooral De Kraats een belangrijke rol. Conclusie van het onderzoek is dat de boeren een stevige vinger in de Edese gemeentepolitiek hebben gehad.

Later waren er in Bennekom ook grote vooraanstaande, veelal boerenfamilies uit de Kraats die zowel stoomzuivelfabriek De Hoop, als de Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereniging Bennekom en omgeving oprichtten. In tegenstelling tot andere dorpen waren bij de laatste organisatie de leden onbeperkt aansprakelijk.

Er was in Bennekom voldoende kapitaal om risico’s aan te durven gaan. Van Cruyningen verbindt dit aan het feit dat in Bennekom juist de grote boeren uit de Kraats zich in 1886 aansloten bij de Doleantie. Dit was de kerkscheuring die plaatsvond onder leiding van dominee Abraham Kuyper.

Het ondernemersgeest van de Bennekomse boeren sloot aan op het gedachtegoed van deze dominee: rechtzinnig in het geloof, maar ruimdenkend over maatschappelijke vernieuwing.?In de lezing is er onder meer aandacht voor de Van Steenbergens en hun boerderijen in de Kraats. Meer informatie op: www.oudbennekom.nl.

HARSKAMP - ‘Om de economie en de kunst uit het slop te trekken’ exposeren tien beeldend kunstenaars betaalbare kunst in Galerie Zuid. Meer dan 200 kunstwerken, tussen 10 en 150 euro, zullen er vanaf 10 november te zien zijn in de Harskamper galerie.

Zaterdag 10 november zal het dichtersduo Kila&Babsie om 15.30 uur enkele gedichten voordragen. Bovendien worden ze die middag ingewijd als ‘dorpsdichters’ in het, bij de galerie gelegen, kabouterdorp Harsbouterdorp. Reinie Klomp (Lunteren) schildert met losse en kleurrijke hand bewegende mensen, bloemen en een enkele kerstengel. De keramiste Mayke Meewis(Leusden) combineert haar beschilderde objecten met diverse materialen.

Een dekseldoos wordt bijvoorbeeld afgesloten met een grillige tak en touw. Van 10 november tot en met 12 januari kan men de tentoonstelling bekijken bij galerie Zuid, Molenweg 109 te Harskamp op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.(2e kerstdag gesloten) De toegang is vrij. Meer informatie op www.galeriezuid.nl.

advertentie