Dans Theater op witte doek Cinemec

Cultuur

EDE - Van een reeks moderne dansvoorstellingen van het Nederlands Dans Theater (NDT) live vanuit het Lucent Theater in Den Haag vindt donderdag 15 november de aftrap plaats.

Na de succesvolle live vertoning van Move to move eerder dit jaar presenteert NDT nu voor het eerst een compleet seizoen live voorstellingen in ruim 500 bioscopen wereldwijd, waaronder CineMec. Het seizoen start met Programma II met moderne balletten van Medhi Walerski, Johan Inger en Jirí Kylián.

NDT wil hiermee zijn bereik vergroten en dans toegankelijker maken voor een nieuw publiek. Speciaal voor het grote scherm worden NDT’s uitzonderlijke dansers van unieke nabijheid met zeven HD-camera’s opgenomen en live uitgezonden. Het publiek geniet tijdens deze eerste voorstelling vanuit de bioscoopstoel van de balletten van Medhi Walerski, Johan Inger en Jirí Kylián - van dichterbij dan ooit! Iedere beweging of gezichtsuitdrukking wordt haarscherp in beeld gebracht.

NDT is het eerste moderne dansgezelschap ter wereld dat een dergelijke samenwerking met de bioscopen aangaat en mag zich daarmee plaatsen tussen grote namen in de danskunst, zoals The Metropolitan Opera, Bolshoi Ballet, Kirov Ballet en Royal Ballet & Opera, wiens voorstellingen al eerder live op het grote scherm te volgen waren.

Medhi Walerski en componist Joby Talbot ontmoetten elkaar in 2011 in Los Angeles en bleven elkaar na deze ontmoeting voeden met inspiratie, reflecterend op Stravinsky´s Le Sacre du Printemps. Chamber is geïnspireerd op de rituelen rondom de viering van de lente. Op zoek naar een manier om het gehaaste tempo van onze wereld vorm te geven, ontstond er een rituele, bijna heidense viering, waarin de choreograaf op zoek gaat naar de balans tussen orde en chaos en de collectieve en individuele natuur van de mens.

Talbot componeerde de muziek speciaal voor het stuk.

Johan Inger is sinds 2009 is ‘associate choreographer’ van NDT. In dit programma toont hij het vierde en nieuwste ballet dat hij in deze functie creëert.

Inger haalde zijn inspiratie uit muziek van de Talking Heads, die kritische en observerende teksten over de Westerse maatschappij verwerkten in hun muziek.

De kwesties die zij aansnijden zijn vandaag nog even relevant als toen; de droom van het goud achterna.

Sweet Dreams (1990) lijkt eerder het resultaat van een nachtmerrie dan van een mooie droom. Maar wie dit ‘meesterwerk met de appels’ heeft gezien, vergeet het nooit meer. Kylián neemt in dit ballet een ironisch kijkje in de complexe wereld van het menselijk onderbewustzijn. Surrealistisch, vaak erotisch en altijd indrukwekkend.

In Sarabande (1990) laat Kylián zijn gevoel voor humor zien maar ook zijn -in dit stuk soms plotseling opkomende- agressie. Met zes dansers op het toneel barst het van de mannelijke energie. De choreografie laat bovendien goed zien hoe belangrijk muziek altijd voor Kylián is.

De voorstelling is op donderdag 15 november vanaf 19.30 uur. Entree bedraagt 15 euro inclusief drankje. Houders van een CJP- of studentenpas betalen 12,50 euro.

advertentie