Gelders Orkest in Cultura

7 november 2012 om 00:00 Cultuur

De getalenteerde pianist Ralph van Raat speelt Rhapsody in Blue, de swingende klassieke ‘hit’ van Gershwin.

EDE - Het Gelders Orkest is een vertrouwd gezelschap in Cultura. Dit seizoen staan er een tweetal concerten van Het Gelders Orkest op het programma in Cultura. Het eerste concert van Het Gelders Orkest is op vrijdag 9 november met dirigent Julian Kuerti en pianist Ralph van Raat.

Ook soleert hij in het Concert voor piano en blazers van Stravinsky. Daarnaast speelt het orkest Stravinksky’s Symphonies of Wind Instruments en Symfonie nr. 6 (Pastorale) van Beethoven.

Als zoon van Russisch-Joodse immigranten, begon George Gershwin zijn loopbaan als liedjescomponist in New York.

Al gauw schreef Gershwin ook musicals voor Broadway. In de hoop op erkenning als ‘serieuze’ componist, schreef hij in 1924 zijn eerste klassieke ‘hit’: de swingende Rhapsody in Blue. Via de Russische School, de Franse muziek, jazz en een neo-klassieke periode, ontwikkelde de muzikale vernieuwer Stavinsky een strenge, dodecafonische stijl. Zelf speelde hij de Parijse première van zijn Concert voor piano en blazers (1924, herzien in 1950). Zijn Symphonies of Wind Instruments voor 23 blazers (1920, herzien in 1947) ontstond als ‘in memoriam’ voor Debussy.

Dirigent bij dit concert is Julian Kuerti. Met een beroemde pianist als vader en een bekend celliste als moeder was het bijna vanzelfsprekend dat de in Toronto geboren Julian Kuerti voor de muziek zou kiezen. In eerste instantie studeerde hij viool en voltooide daarnaast ook een studie natuur en techniek.

Pas naderhand legde hij zich toe op de kunst van het dirigeren en volgde aan diverse instellingen zijn opleiding. In Amerika en Canada dirigeerde hij bij een groot aantal orkesten met veelal lovende kritieken. In Europa dirigeerde hij onder meer het Orchestter Philharmonique du Luxembourg, de Berliner Symphoniker en het orkest van Monte Carlo. Bij Het Gelders Orkest maakt hij zijn Nederlands debuut.

Ralph van Raat (1978) behoort tot de meest gevraagde pianisten van ons land. In het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ‘t IJ heeft hij zijn eigen concertseries, evenals op Radio 4. Hij heeft diverse cd’s uitgebracht met werk van onder anderen Andriessen, Lindberg en Tavener. Enkele daarvan behoren tot de best verkochte cd’s met pianomuziek van de laatste tijd.

Het tweede concert van Het Gelders Orkest is op 26 april, hierin staat Mozart centraal.

Kaarten voor de concerten kosten € 25,=; voor twee concerten betaalt u € 42,50. Het concert op 9 november begint om 20.15 uur, voorafgegaan door in inleiding om 19.15 uur.

u Meer informatie en kaartverkoop www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie