‘Dijkshoorn kijkt’

Cultuur

EDE - Het Arnhemse gezelschap Keesen&Co bracht vorig jaar met veel succes een eigentijdse versie van De Kersentuin van Anton Tsjechov. Keesen&Co komt vrijdag 30 november naar Ede met de De Val.

Het gaat om een wrange komedie die dit keer speelt in een eigentijdse setting: de talkshow. In deze ‘prangende satire op de media’ (NRC) is opnieuw een groot aantal personages op zoek naar de beste manier om succes te hebben of om succes vast te houden in de doorgedraaide wereld van de talkshow.

Hoofdpersoon is de talkshowhost Sander Steenhuis, die tot zijn eigen verbijstering zijn succes onder zijn handen ziet afbrokkelen. In een snelle opeenvolging van korte, dynamische scènes wordt de toeschouwer meegesleurd in een maalstroom van kolkende ambities, koele berekening, krampachtig gespartel en blinde overlevingsdrift.

De Val is de laatste kans om een grootschalige voorstelling (9 acteurs spelen 30 personages) te bezoeken van Keesen&Co, dat met humor en zelfspot de complexiteit van het leven blootlegt. Door het wegvallen van de rijkssubsidie zal Keesen&Co vanaf 1 januari verder gaan als slapende stichting.

Kaarten reserveren: Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl .

OTTERLO - Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwste boek ‘Dijkshoorn kijkt kunst’, vertelt schrijver Nico Dijkshoorn op zondag 2 december live bij schilderijen uit de collectie van het museum. De presentatie begint om 14.00 uur in het auditorium van het museum, aansluitend is er een signeersessie. De presentatie is gratis toegankelijk voor iedereen met een geldig entreebewijs.

Voor het Kröller-Müller Museum stelde Nico Dijkshoorn begin 2012 al een succesvolle audiorondleiding samen, een lang gekoesterde wens van hem. Hij schreef nieuwe teksten bij een aantal kunstwerken en sprak die zelf in. In het boek ‘Dijkshoorn kijkt kunst’ staan niet alleen de teksten en afbeeldingen van deze tour, maar nog een grotere selectie kunstwerken, waar Nico zijn observaties aan toevoegde. ‘Als je eenmaal een keer met hem hebt meegekeken, kijk je nooit meer hetzelfde’. Nico Dijkshoorn is schrijver. Van hem verscheen begin 2012 de roman ‘Nooit ziek geweest’ en ‘Verder alles goed’, het Boekenweekessay.

Nico presenteerde ‘Dijkshoorn kijkt kunst’ maandag 19 november in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het boek is vanaf 23 november te koop.

advertentie