Aquarellen in bibliotheek

Cultuur

BENNEKOM - Het Kijk en Luistermuseum in Bennekom aan de Kerkstraat heeft rond Kerstmis en Driekoningenmuseum een bijzondere collectie kerstgroepen in huis, gekozen uit de verzameling van Annelies van Schoonhoven uit Bennekom. Ze zijn afkomstig uit verre landen en culturen en gemaakt van zeer uiteenlopende materialen. Te zien tot 19 januari.

‘Het ontstaan van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in 1223 als eerste het geboorteverhaal uitbeeldde met levende mensen en dieren. Hij plaatste het tafereel in een stal, de plaats van de kribbe. Voordien vormden grotten het decor, in het Midden-Oosten ook veel gebruikt als nachtelijke schuilplaats voor herders en hun vee.

Vervolgens kwamen kerstgroepen in kleiner formaat in woningen terecht, gemaakt uit allerlei materialen. In de diverse culturen kregen de groepen uiteenlopende stijlen, aansluitend bij de eigen belevingswereld’.

De verzameling breidde zich uit tot geheel Latijns Amerika. Later kwamen er groepen bij uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Europa. De collectie telt inmiddels ruim 150 groepen en objecten. Materialen zijn onder meer aardewerk, glas, hout, brooddeeg, bananenblad, en opgerold papier. Bijzonder is een houten kruisvaardersbijbel uit Ethiopië, waarvan de voorzijde het kersttafereel toont en de achterzijde het paasverhaal. De verzameling is tot 19 januari van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur te zien. Meer informatie en prijzen op www.kijkenluistermuseum.nl.

EDE - In Bibliotheek Stadspoort, Stadspoort 2 in Ede, is een expositie te zien van Ria Klompmaker-Troost. De techniek die Ria Klompmaker-Troost gebruikt is aquarel.

Een boeiende, maar ook moeilijke techniek, die een grondige voorbereiding, maar daarna een snelle actie vereist. In 2009 is ze geaccepteerd als schilderend lid van het Aquarel Instituut van België. Haar inspiratie komt vaak voort uit de gewone dingen om haar heen, die ze met een ‘schilders oog’ bekijkt en vertaalt naar vormen en kleuren.

Dat levert dan vaak verrassende figuratieve of abstractie schilderijen op. De expositie loopt tot 14 januari 2013, en is te bezichtigen tijdens de openingstijden van: maandag 14.00 - 20.00 uur, woensdag 14.00-17.30 uur en vrijdag 14.00- 20.00 uur. Meer informatie: www.cultura-ede.nl.

advertentie