NIKI Jacobs brengt muziek die je omarmt

Cultuur

EDE - Niki Jacobs wordt gezien als een belangrijk vertolkster van de Joodse muziek in Nederland. Samen met haar band treedt ze vrijdag 11 januari op in Cultura. Haar muziek is een samensmelting van verschillende stijlen, waaronder Joodse soul, pop, jazz, en Amerikaanse folk. De Jiddische taal wisselt ze daarbij moeiteloos af met nummers in het Engels en Nederlands.

Nikitov is tien jaar geleden begonnen als een akoestisch ensemble met als uitgangspunt Jiddische liederen te combineren met de ritmes en klanken uit de Gypsy Jazz en de Oost-Europese volksmuziek.

Inmiddels is Nikitov uitgegroeid tot een unieke band, een groep rasmuzikanten die zich virtuoos weet te bewegen door vele muzikale genres. De emoties en de diepgang van de oorspronkelijke Jiddische teksten krijgen bij Nikitov een extra dimensie mee.

Tijdens concerten speelt Niki Jacobs met haar band nog drie echt traditionele Jiddische liederen. ,,De rest van mijn werk is zelf geschreven en hedendaags.

Het traditionele lied is wel het fundament van mijn muziek, maar mijn liedjes zijn eigen interpretaties. Het Jiddisch is voor mij een middel om me uit te drukken, het zit vol emotie.”

Haar album Anno 1999 is een samensmelting van verschillende muziekstijlen, waaronder Joodse soul, pop, jazz en Amerikaanse folk. ,,Het Jiddische lied zit vol emotie.”

In ‘Grensverhalen’, die in december in première ging in DeLaMar theater in Amsterdam brengt, Jacobs samen met haar muzikanten een openhartig epos over alles wat liefde heet of ooit geweest is.

Nieuwe nummers, improvisatie, de hoge muzikale kwaliteit en de verschillende muziekstijlen zijn de pijlers van deze nieuwe voorstelling. Open, eerlijk, onbegrensd, pijnlijk, teder, zachtaardig, liefdevol, humoristisch, sexy en soms wrang. Kippenvel en ontroering, zonder vals sentiment.

Dat het een bijzondere avond wordt, is eigenlijk al bij het allereerste intro duidelijk. Jacobs weet te ontroeren met haar heldere timbre en vrijwel vibratoloze zang.

Muziek die je vanzelf omarmt en niet meer loslaat!

Belangstellenden kunnen kaarten reserveren bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl

In het nieuwe jaar staan nog meer mooie theatervoorstellingen op het programma in Cultura.

In januari staan onder anderen Mathilde Santing (25 januari), met een prachtig theaterconcert op het programma, de toneelvoorstelling De Honingjagers (18 januari), jazz van het Ad Colen Quartet (20 januari), een spannende familievoorstelling: de Griezelbus (23 januari) en roerige cabaretvoorstelling met Enge Buren (19 januari).

: Zie voor het complete overzicht en de voorstellingen in de rest van het seizoen:

www.cultura-ede.nl

advertentie