Proefkamermuziek

8 mei 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Het Amsterdam Sinfonietta speelt zaterdag 18 mei voor de tweede keer dit seizoen in Cultura. Op het programma staan ‘het pianokwintet in c’ van R. Vaughan Williams en het pianokwintet in A D 667 ‘Die Forelle’. Een mooie afsluiting van het seizoen met het Amsterdamse strijkersensemble Amsterdam Sinfonietta onder leiding van Candida Thompson.

Het Forellenkwintet, een van Schuberts mooiste en vooral vrolijkste werken, dankt zijn naam aan het 4e deel: prachtige variaties op het thema van Schuberts lied ‘Die Forelle’. Wat het werk extra bijzonder maakt, is de uitzonderlijke bezetting van viool, altviool, cello, contrabas en piano. Een kwintet dat voor exact dezelfde ongebruikelijke bezetting is geschreven is het Kwintet in c klein van Ralph Vaughan Williams. Een groot opgezet werk waarin de invloed van Johannes Brahms vooral in het eerste deel onmiskenbaar aanwezig is. Vanaf het tweede deel ademt het werk echter een typisch Engelse pastorale sfeer.

Het Amsterdam Sinfonietta bestaat 25 jaar en is een internationaal gerenommeerd strijkorkest dat optreedt over de hele wereld. Op Kroningsdag traden zij op in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en nu is het gezelschap in Cultura te zien.

Sinds 1995 is Candida Thompson als concertmeester verbonden aan Amsterdam Sinfonietta. Sinds 2003 is zij tevens artistiek leider van het orkest. Bij het aanvoeren van een project hecht zij grote waarde aan de individuele inbreng van alle orkestleden. Haar muzikale benadering vraagt een maximale inzet en grote betrokkenheid van de musici. Al vanaf jonge leeftijd voerde Candida Thompson kamerorkesten aan in Scandinavië, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië

Onder haar leiding nam Amsterdam Sinfonietta inmiddels zes cd’s op. De allereerste opname ‘Verdi Tsjaikovski’ werd direct verkozen tot ‘Editors Choice’ door het toonaangevende muziektijdschrift The Gramophone.

Candida Thompson is een gepassioneerd kamermusicus. Zij speelde samen met musici als Isaac Stern, Janine Jansen, Julian Rachlin, Isabelle Faust en Bruno Giuranna. Met celliste Xenia Jancovic en pianist Paolo Giacometti vormt zij een pianotrio.

Het concert is het laatste concert in de serie proefkamermuziek van Cultura. Ensembles van topniveau gaven het afgelopen seizoen een optreden in Cultura. De ensembles staan garant voor een rijk palet aan klanken smaken en geuren. Na de informele optredens van vijf kwartier is het tijd voor napraten onder het genot van een lekker glas wijn en een klein afterconcert! Volgend seizoen staan er weer een aantal concerten op het programma van deze mooie serie. U heeft nu de kans om nog even te proeven aan dit concept en warm te lopen voor het volgende seizoen.

Kaarten voor het concert zijn voor 24 euro verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie