Theater Theo Tomassen komt ‘Dichterbij’

8 mei 2013 om 00:00 Cultuur

De geboren Harderwijker volgde in Ede de Pabo, bleef hier wonen en werd ,,met veel plezier’’ onderwijzer aan de Paasbergschool. Bovendien gaf hij vanaf 2002 les aan het ROC. Omdat dit onderwijs aan volwassenen in Harderwijk was, verkaste hij op gegeven moment weer naar zijn geboorteplaats. Nu staat hij hier voor een groep in het basisonderwijs.

EDE - Verhalen vertellen en muziek maken. Dat is de kracht van Theo Tomassen (46). Spelenderwijs ontstond een eigen theaterprogramma waarin die twee aspecten worden gecombineerd. ‘Dichterbij’ is de titel van de intieme presentatie die zaterdag 18 mei te beleven is in De Schuilplaats aan de Otterloseweg. door Freek Wolff

Van jongsafaan is Theo ook actief in de muziek. Als pianist raakte hij betroken bij de begeleiding van kerkdiensten (protestants PKN). ,,Het is leuk om muziek te maken en omdat ik gelovig ben, wil ik op dat vlak iets betekenen. De korte verhalen die ik daarbij vertelde, ontstonden vanzelf. Ik doe dat op een prikkelende, uitdagende manier. Ze hebben raakvlakken met het leven en geloven. Ik merkte dat dit over kwam en wilde daar meer mee doen’’, licht Theo toe.

Zoektocht

Zo ontstond een compleet eigen programma. De twee voorgaande edities in Harderwijk en Ermelo waren volledig uitverkocht en nu krijgen de inwoners van Ede en omgeving de kans om het muzikale stuk op het grensvlak van geloof en theater te zien. Theo speelt zelf de hoofdpersoon en verteller in dit stuk dat de zoektocht uitbeeldt die Remmelt Mastebroek heeft beschreven in zijn boek ‘De doler’.

Zijn doel is vooral om mensen aan het denken te zetten. ,,Omdat ik denk dat er meer is dan waar veel mensen mee bezig zijn. Het leven is een zoektocht.’’ De hoofdpersoon is in de stad op zoek naar een man over wie bijzondere verhalen rond gaan. Hij is nieuwsgierig naar die man en komt allerlei mensen tegen die een ontmoeting met die man hebben gehad en daarover vertellen. Soms enthousiast en vaak onder de indruk. Uiteindelijk ontmoet de hoofdpersoon die bijzondere man zelf.

Theo geeft geen antwoorden en wil geen zieltjes winnen. ,,Ik weet waar ik zelf in geloof, maar ik weet ook dat de zoektocht voor elk mens anders is en wilt dat niet invullen. Jezus deed dat in feite ook op die manier. Hij legde de verhalen niet uit. Natuurlijk hoop ik wel dat mensen God leren kennen. Misschien is mijn programma een schakeltje in het denkproces. Voor mij persoonlijk betekent het ‘in relatie’ met hem leven bij alle facetten van het leven en daar rust in vinden.’’

Intiem

Dat laatste past in de intieme sfeer die ‘Dichterbij’ heeft. ,,Ik wil tegenwicht bieden aan zoveel onrust die er in onze maatschappij is. We worden overspoeld met prikkels in deze zapcultuur. Ik kies er bewust voor omdat niet te doen.’’

Het is een afwisseling van verhalen, toneel en muziek. De ontmoetingen van ‘de doler’ zijn met een zwerver, een depressief persoon, iemand die te maken heeft met ziekte en uiteindelijk met de ‘verhalenverteller’ zelf. Het ontroerende stuk wordt ondersteund met luisterliedjes van pianiste Martine Lage en akoestische gitaarsolo’s van Ronald Verhagen. Job Noordmans op bas, percussie en Gijs de Groot op cello maken de begeleiding compleet.

De aanvang is om 20.00 uur en kaarten zijn te koop via www.theo-tomassen.nl of bij Boekhandel De Bron, Bellise Mode, Eighty-Seven en aan de zaal op de avond zelf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie