‘Dag van de Bouw’

22 mei 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Vrijwilligers en imkers van de Edese Bijenhoudersvereniging zijn in de winter druk in de weer geweest met de renovatie van het onderkomen. De nieuwe bijenstal kan zaterdag 8 juni worden bekeken.

De bijenstal bij kinderboerderij De Proosdij was na 31 jaar trouwe dienst hard aan een opknapbeurt toe. De moderne tijd heeft ook toegeslagen bij deze renovatie en gezorgd voor een transparante kijk op het imkersvak. In de achterkant van de stal zitten nu twee luiken die open kunnen, afgeschermd met horrengaas. Zo kan het langs lopend publiek de imker aan het werk zien.

Stadsimkers worden in Nederland steeds talrijker. Dat komt mede doordat er in bewoonde gebieden minder ,,gewasbeschermingsmiddelen’’ (pesticiden) worden gebruikt. Doordat de gemeente Ede al heel vroeg het besluit nam om de gifspuit op te bergen, ontstond rondom De Proosdij boerderij een relatief veilige plek voor insecten en vlinders.

De belangstelling van imkers om hun volken hier te plaatsen is daardoor al die jaren groot geweest. Voor de bestuiving van allerlei gewassen zijn de honingbijen een onmisbare schakel. ,,We denken daarbij niet alleen aan fruit, maar ook aan alle besdragende heesters, die in de winter zorgen voor het voedsel van veel vogelsoorten.’’

Zaterdag 8 juni is de opening vanaf 13.30 uur tot circa 16.00 uur op de kinderboerderij Proosdij. Er is een observatiekast aanwezig waarin bezoekers de bezige bijen aan het werk kunnen zien. Ook zullen er honing en honingproducten worden verkocht. Er zal ook een mistery-man?ronddolen. Verder zal er worden gedemonstreerd hoe bijenkorven worden gemaakt.

Degene die als eerste het juiste antwoord geeft op de volgende vraag wint daarmee een pot lekkere honing. Vraag: Hoe komt het dat een dar geen vader heeft maar wel een grootvader en geen zonen maar we kleinzonen?

LUNTEREN - Bouwbedrijf Zegers en woningcorporatie Woonstede grijpen de Dag van de Bouw op 1 juni aan om de bouwlocatie van het nieuwe Westhoffhuis in Lunteren open te stellen. Belangstellenden kunnen er een kijkje nemen, maar ook deelnemen aan een van de vele activiteiten.

De Dag van de Bouw is een initiatief van werkgeversvereniging Bouwend Nederland. Op deze dag stellen leden van Bouwend Nederland kleine en grote bouw- en infraprojecten open voor het publiek. De dag is voor iedereen die een kijkje achter de hekken van een bouwlocatie wil nemen. Elke locatie is gratis te bezoeken. Het groeiende aantal bezoekers (vorig jaar 115.000) toont aan dat de dag in een grote behoefte voorziet.

Dit gebouw bestaat uit een deels onder het maaiveld gelegen parkeergarage, een sociaal cultureel centrum, een bibliotheek en 28 driekamer huurappartementen met een inpandige fietsenberging. Het nieuwe Westhoffhuis wordt al het nieuwe bruisende hart van Lunteren genoemd. In november wonen de eerste huurders in hun appartement. De bouwlocatie is op 1 juni van 10 tot 16 uur geopend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie