Documentaire Rijnfilm live met orkest

29 mei 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Het Gelders Orkest speelt donderdag 30 mei om 20.00 uur in Cinemec muziek van jonge componisten van het ArtEZ Conservatorium bij de film De Rijn, van Lobith tot aan zee, de eerste Nederlandse documentaire uit 1922.

In de traditie van Frozen Planet in Concert laat Het Gelders Orkest opnieuw zien hoe muziek en beeld elkaar kunnen versterken

CineMec houdt van 28 mei tot en met 1 juni de eerste editie van?Cultuurfestival Gelders Goed. Vijf dagen lang is het beste uit Gelderland te horen en te zien. In een totaalprogramma met muziek, theater, film, dans en literatuur.

De documentaire werd gemaakt als onderwijsfilm en is feitelijk de allereerste Nederlandse ‘river/roadmovie’. Filmhistoricus Karel Dibbets noemt het een keerpunt in de ontwikkeling van de Nederlandse cinematografie. De Rijnfilm schetst, geheel gefilmd vanaf een schip, een uniek panoramisch beeld van het Nederlandse rivierenlandschap: van de grenspaal bij Lobith waar de Rijn ons land binnenkomt, tot aan de monding bij Rotterdam.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Nederlands bekendste zandkunstenaar Gert van der Vijver. Geïnspireerd op de live muziek van Het Gelders Orkest ‘schildert’ hij met zand op een glasplaat die groots wordt geprojecteerd op het scherm.

Negen jonge componisten van het ArtEZ Conservatorium lieten zich inspireren door beelden uit musea van over de hele wereld en componeerden nieuwe filmmuziek. De muziek bij de beelden, wordt na de pauze live uitgevoerd door Het Gelders Orkest.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie