Nederlands Dans Theater danst modern ballet

23 mei 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - De laatste voorstelling van een reeks moderne dansvoorstellingen van het Nederlands Dans Theater (NDT) vindt donderdag 30 mei om 20.00 uur plaats. De voorstelling wordt via satelliet wereldwijd uitgezonden, ook op het grote doek in CineMec vanuit het Lucent Theater in Den Haag.

Het NDT zet zijn unieke handtekening onder dit gevarieerde programma met nieuwkomers en bekende gezichten, live begeleid door het orkest Holland Symfonia. Sol León en Paul Lightfoot tonen de voorstelling Studio 2, gemaakt ter ere van het vijftigjarig jubileum van het gezelschap, en Johan Inger vertoont het prijswinnende ballet Dreamplay. Nieuwe choreografen zijn Sharon Eyal en Gai Behar, talentvolle makers afkomstig uit Batsheva Dance Company van Ohad Naharin. Alexander Ekman laat zijn stuk Maybe Two in première gaan.

Ballet 1 laat de wereldpremière Maybe Two zien. De 28-jarige Zweedse dansmaker Alexander Ekman is 'associate choreographer' bij Nederlands Dans Theater 2, gevestigd in New York. Ekman is een ritmefreak. Samen met de talentvolle, energieke dansers van NDT 2 weet hij dit om te zetten in choreografieën die barsten van de creativiteit, dans, theater, muzikaliteit en vitaliteit.

Ballet 2 toont de wereldpremière Sara. Sharon Eyal (1971) ontving diverse prestigieuze prijzen. Sinds 2005 werkt ze samen met Gai Behar (1977) die zijn wortels heeft in de moderne muziekscene in Israel. Samen maakten ze diverse choreografieën voor zowel Basheva als andere internationale gezelschappen. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat ze nieuw werk maken.

Ballet 3 is Studio 2. Sol León en Paul Lightfoot maakten Studio 2 ter ere van het vijftigjarig jubileum van het gezelschap in 2009. Het is deels een eerbetoon aan de repetitieruimte waar deze choreografen twintig van deze vijftig jaar hebben gewerkt aan een oeuvre dat inmiddels ruim veertig choreografieën telt. De muziek die zij gebruiken verwijst naar Tabula Rasa, het eerste grote dansstuk van Ohad Naharin, en is daarmee een ode aan belangrijk erfgoed.

Ballet 4 draait om Dream Play. Hiermee maakte Johan Inger in 2000 een abstract en tegelijkertijd verhalend ballet op Stravinsky's Le sacre du printemps. Hij relativeert het zwaar beladen verhaal van het rituele lenteoffer door het terug te brengen tot een dagdroom naar aanleiding van een vluchtige ontmoeting tussen de sexen. Voor Dream Play ontving Inger in 2001 de Lucas Hoving Productieprijs.

Het Nederlands Dans Theater presenteert dit seizoen vier dansvoorstellingen live in meer dan 600 bioscopen wereldwijd. Speciaal voor het grote scherm worden met 6 HD-camera's van unieke nabijheid opgenomen en live uitgezonden. NDT is het eerste moderne dansgezelschap ter wereld dat een dergelijke samenwerking met de bioscopen aangaat en mag zich daarmee plaatsen tussen grote namen in de danskunst, zoals The Metropolitan Opera, Bolshoi Ballet, Kirov Ballet en Royal Ballet & Opera, wiens voorstellingen al eerder live op het grote scherm te volgen waren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie