Expositie kinderspeelgoed in tegelmuseum

5 juni 2013 om 00:00 Cultuur

OTTERLO - Het Nederlands Tegelmuseum aan de Eikenzoom 12 toont een nieuwe expositie van 22 juni tot en met 29 september 2013 over kinderspeelgoed.

Aan de hand van antieke tegels, prenten en speelgoed wordt een inkijk gegeven in de kinderspelen van vroeger. Er is te zien hoe deze gespeeld werden en met welk vaak eenvoudig speelgoed. Maar er is ook het speelgoed van nu. Kinderspelen zijn van alle tijden. Het is opmerkelijk dat veel van de ons nog bekende spelen ook al in het oude Griekenland gespeeld werden.

In het spel gaat het niet alleen om de knikkers, maar vooral om het spel en het zelf spelen, alleen of samen met anderen. Ook speelt het wedstrijdelement een belangrijke rol.

De vele kinderspelen die ouderen onder ons nog spontaan zouden kunnen uitvoeren worden anno 2013 niet of nauwelijks meer gespeeld. Bij deze traditionele spelletjes kwam geen of slechts eenvoudig speelgoed aan te pas.

Stokpaardjes

Het spelen van de jeugd is vaak uitgebeeld in kinderboekjes. Maar ook op kinderprenten en gravures. Vaak vertellen de teksten welk kinderspel wordt bedoeld. Een andere belangrijke bron voor de kennis van oude kinderspelen zijn antieke tegels die vaak eeuwenlang in muren bewaard zijn gebleven. De kinderen van nu horen dat hun grootouders en zeker de generatie daarvoor nog met kleppers, kaatsen, blaaspijp, stelten, hoepels en stokpaardjes speelden. De meeste van deze oude en eenvoudige spelen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor nieuwe digitale speeltjes waarbij beeld en geluid een heel belangrijke rol is gaan spelen.

In de expositie wordt aandacht gegeven aan vele van deze ‘uitgestorven’ kinderspelletjes. De kinderspelen zijn zoveel mogelijk gerangschikt naar spelen zonder speelgoed, spelen met speelgoed, behendigheidsspelen, spelen met de elementen, muziek maken en spelen met dieren. Naast tegels met deze voorstellingen zijn er ook de attributen die bij de spelen horen. Tollen, hoepels, stelten, priksleetjes, hobbelpaarden, molentjes, koten, Palmpasenstokken, foekepotten en natuurlijk poppen.

,,Kom eens kijken in ons museum en laat je verrassen door de prachtige collectie antieke tegels en de grote tegeltableaus. En ga zelf spelen met oud speelgoed in de patio van het museum. Je eigen digitale speelgoed meenemen mag natuurlijk ook.’’

u Info: telefoon 0318-591519, meer informatie: www.nederlandstegelmuseum.nl . Geopend: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00 -17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie