Helen Mirren schittert als Queen Elizabeth

5 juni 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Zeven jaar nadat ze een Oscar won voor The Queen, is Helen Mirren nu opnieuw als Queen Elizabeth II te zien in de succesvolle West End-productie The Audience. Op 13 juni wordt het stuk om 20.00 uur live via satelliet vanuit het Gielgud Theatre in Londen uitgezonden in CineMec.

De voorstelling is geregisseerd door Stephen?Daldry (The Reader, Billy Elliot) en geschreven door Peter Morgan (scenarioschrijver van The Queen), trok uitverkochte zalen op West End en ontving lovende reacties van zowel pers als publiek.

Zestig jaar lang ontmoette Elizabeth II ieder van haar twaalf premiers tijdens een wekelijkse audiëntie op Buckingham Palace. Beide partijen hebben een ongeschreven regel: niemand herhaalt wat er wordt gezegd. Ook niet tegen hun partner. The Audience verbreekt dit stilzwijgen en toont een reeks cruciale bijeenkomsten tussen de plaatsbekleders van Downing Street en hun Koningin. Van Churchill tot Cameron, iedere premier gebruikte deze vertrouwelijke conversaties als klankbord en biechtstoel; soms intiem, soms explosief.

Helen Mirren werd in haar veelzijdige carrière als toneel- en filmactrice bekroond met een Oscar, vier BAFTA’s, drie Golden Globes en vier Emmy Awards. Mirren speelde al drie Britse koninginnen in verschillende films en televisieseries. In 2005 ontving ze een Emmy en een Golden Globe voor haar hoofdrol in de tv-serie Elizabeth I. In 2006 speelde ze Elizabeth II in The Queen (2006), wat haar een Oscar en een BAFTA Award voor Beste Actrice opleverde. In The Madness of King George was ze Queen Charlotte (1994), waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg voor beste vrouwelijke bijrol. Dit jaar is ze terug in het theater om voor de tweede keer Queen Elizabeth II te spelen. In april j.l. werd ze voor deze rol bekroond als Beste Actrice bij de prestigieuze Laurence Olivier Awards.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie