Kunstenaars vieren tienjarig jubileum

5 juni 2013 om 00:00 Cultuur

LUNTEREN - Warme flamencomuziek, gepassioneerde gesprekken en vuurkorven verdreven de kou buiten. Aan de Boslaan werd zaterdagavond in de tuin van Jenneke van Putten het tienjarig jubileum gevierd van Atelierroute Lunteren. Zaterdag 8 en zondag 9 juni kunnen alle liefhebbers van 11.00 tot 17.00 uur weer een kijkje nemen in tien ateliers, waar schilderijen, keramiek, foto’s, beelden en hoeden te bezichtigen zijn.

door Freek Wolff

,,Een eigenzinnig, lastig clubje’’, zo typeert Susanne Vleesch du Bois de tien Lunterse kunstenaars. Maar dit ‘dorpsgebeuren’ groeide uit tot een meer regionaal en zelfs nationaal evenement. De lokale kunstenaars van de stichting Atelierroute Lunteren presenteren zich jaarlijks en stellen hun ateliers en tuinen open voor het publiek met het doel om meer mensen te betrekken bij kunst in het algemeen en bestaande drempels weg te nemen.

Het tweede lustrum is een mijlpaal voor de Lunterse kunstenaars. Gesterkt door de enorme belangstelling van de voorafgaande jaren, zijn hun ambities hoog. Dankzij het actieve collectief van de kunstenaars, subsidie en sponsoring van het bedrijfsleven, kan dit evenement elk jaar plaatsvinden.

In de tuin schoven vier personen aan tafel voor een soort ‘Kunststof’-gesprek, met tafelheer Martijn Boele. Albert Wissink vertelde over zijn koorschool Midden Gelderland en het zogenoemde Kunstkabinet, waar hij deel van uitmaakt. ,,Hiermee weten we ondernemers en bedrijven geïnteresseerd te maken voor de lokale kunst. En dat hebben we het wel over firma’s als Lukkien die mondiaal aan de weg timmeren en bijvoorbeeld de gadgets maken voor de nieuwste James Bond-films’’, aldus Wissink.

De zeer bevlogen zangeres van de flamenco-groep vertelde over haar drijfveren van échte muziek: ,,Het is vrijheid voor de ziel’’. In Arnhem werkt ze aan een succesvolle muziekschool. Kunstschilder en docent Jan Bouwsema vertelde over zijn inspiratie en passie: ,,Elke penseelstreek kan iets van gevoel bij je oproepen.’’ Ab Welgraven van stichting Het Luntersche Buurtbosch ging in op de waarde van het erfgoed van de lokale cultuur en de instandhouding daarvan.

Gerenommeerde kunstenaars uit het hele land worden door de Lunterse Atelierroute uitgenodigd. De route bestaat uit meer dan 40 tegeltableaus, ontworpen en gemaakt door overwegend Lunterse kunstenaars. Bezoekers, die meer dan 5 ateliers bezoeken, kunnen met een stempelkaart meedoen aan de verloting van 2 kunstwerken, die door de kunstenaars ter beschikking worden gesteld. Tijdens de atelierroute bezoeken leerlingen van de Koorschool Midden Gelderland de ateliers voor een muzikaal intermezzo.

De kunstenaars werken professioneel. Het zijn, met de gastexposanten en volgens de nummers van het atelier: 1 Coos Hoving met E.B.von Dulmen-Krumpelmann (1897-1987), 2 Jan en Alide Bouwsema met Petra de Vree, 3 Johan Timmers met Helmi Schellinger, Wilma Vermeij, Joop van Uden, 4 Jenneke van Putten met Ineke van Dijk, 5 Elly van Weerdenburg met Rien de Jonge en Trudi Windau, 6 Susanne Vleesch du Bois met Serge de Vries en Jits Bakker, 7 Marieke Bouman met Anneke Schat, 8 Ivonne van Prehn Wiese met Anne-Marie Perquin, 9 Leo Nellestein met Kees van der Nes, 10 Janna van de Kaa met Anne Stolwijk en Maria Barmentlo.

u Info: www.atelierroutelunteren.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie