Ede Dweilstad

12 juni 2013 om 00:00 Cultuur

De Rijnpijpers uit Wageningen

EDE - Zo’n 250 muzikanten doen zaterdag 15 juni mee aan de 33e editie van Ede Dweilstad. Op het muziekevenement, met als organisator de Edese Kapel Decibel, zijn vijftien muziekgroepen te zien en te horen. De diverse orkesten en kapellen zijn zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur te bewonderen in het centrum van Ede en op het Museumplein. ,,Ook dit jaar hebben wij weer een aantal nieuwe kapellen aan het bonte gezelschap van voorgaande jaren kunnen toevoegen. We hopen met z’n allen weer op een gezellige dag, dus kom allemaal luisteren naar de muzikale gezelligheid”, aldus de organisatie.

De Rijnpijpers uit Wageningen is een oud-studentenmuziekgroep. De meeste Edenaren kennen de groep van eerdere jaren. De Rijnpijpers doen al vanaf 1992 mee, het is dus de 22e keer dat de groep meedoet aan Ede Dweilstad.

De groep is begonnen als een groep musicerende en studerende vrienden die zich in 1970 in een dolle bui afsplitsten van de klassieke muziekvereniging WSKOV. Samen Duitse ‘hoempa’ spelen leek hun leuker dan tijdens de repetities van een groot orkest zitten wachten op de dirigent. In die jaren varieerde het aantal leden naar het aantal studenten. inmiddels is het studentenleven veranderd en reizen veel van de groepsleden ‘s avonds en in de weekeinden heen en weer om te spelen. Van repeteren komt eigenlijk maar weinig terecht. Van de echte ‘Rijnpijpers’ als orkest is nog weinig over.

Een deel van de oud-studenten komt nu nog enkele malen per jaar bij elkaar, voornamelijk in de weken voorafgaand aan Ede Dweilstad. Zij gebruiken deze dag als een reüniedag en maken veel muzikaal plezier. Ze noemen zich wel ‘reünistenkapel’. Het repertoire is veelzijdig, een samenraapsel van The Muppet-show tot Choral & Rock.

O’tunes uit Otterlo

De meeste van de muzikanten zijn lid van muziekvereniging OBK Otterlo en proberen als groep bij diverse gelegenheden een vrolijke noot te brengen. Afhankelijk van die gelegenheid spelen zij met zes tot achttien muzikanten.

Zij gaven onder meer een feestelijk tintje aan de opening van in de omgeving van Otterlo geopende fietspaden. In de zomermaanden vermaakt het orkest de bezoekers van de skeelerdag, heidedag of het centrum van Otterlo. De kleding wordt afgestemd op het moment van optreden, in december dragen de leden bijvoorbeeld een pieten- of kerstmannen kostuum.

Het repertoire is breed, van ‘Copa Cabana’ tot ‘My Way’ en van ‘Down by the Riverside’ tot ‘Heb je even voor mij’. O’tunes repeteert regelmatig. De naam ‘Oefening Baart Kunst’ impliceert dat eigenlijk al, want wie niet regelmatig oefent is heel snel zijn ‘toon’ kwijt.

Alles went band uit Doetinchem

Na de carnavalsdagen van 2001 ontstond het idee om met een groep carnavalsvrienden een dweilorkest op te richten. Er waren echter wel andere muzikanten nodig. Na wat informeren was de aanvulling op het dweilorkest snel gevonden en kon de Alles went band van start. ,,Gezelligheid staat bij ons op nummer één”, aldus de Achterhoekers.

Kapel Dè Stutter Nie uit Vierlingsbeek

Deze groep is in 1955 opgericht, oorspronkelijk als carnavalskapel. De kapel bestond uit leden van een plaatselijke harmonie. Begin jaren negentig liep de animo terug en besloten de leden om ermee te stoppen.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het kapelgebeuren werd gemist. Dus besloten enkele oude leden om opnieuw te beginnen onder de naam Dè Stutter Nie.

Hoe komt men nu aan zo’n naam? In de muziek wordt voornamelijk vanaf bladmuziek gespeeld. Als iemand nou niet exact speelt wat er staat, noten of muziektekens over slaat, dan zegt men ‘Dat staat er niet’ zo ook in Vierlingsbeek. Deze groep is al diverse malen in Ede geweest tijdens Ede Dweilstad.

Muziekske De Bende uit Berlicum

In Berlicum is carnavalsvereniging De Vossewakers, met 90 leden, één van de grootste carnavalsverenigingen van het dorp. Een belangrijk onderdeel van de club is het muziekske ‘De Bende’. Deze groep muzikanten ondersteunt de Vossewakers tijdens de carnaval, maar de leden hebben ook verschillende optredens voor en na het carnavalseizoen. Zo speelden ze bij verschillende kapellenfestivals en festiviteiten. De Bende, zoals we die nu kennen, is gevormd in het carnavalsseizoen van 2007-2008.

Enkele nieuwe, beginnende en ervaren, muzikanten meldden zich aan om een noot mee te gaan blazen. Met Tim van Dongen als nieuwe muzikaal leider werd begonnen aan de opbouw van een repertoire.

Gekleed in het rood groen vallen de Berlicummers flink op. Met verschillende danspasjes en een knettergekke bekkenist is ‘De Bende’ leuk om naar te luisteren en te kijken. Hun lijfspreuk is dan ook: ‘het maakt niet uit waar we ook komen, overal maken we er een bende van!’

BCV uit Veenendaal

Blaaskapel Caecilia Veenendaal, voorheen bekend als ‘De blauwkousen’ is een klein gezelschap uit de Veenendaalse Harmonie Caecilia of malletband. De kapel heeft, in de tijd van haar bestaan, veel bekendheid verworven en Veenendaal en wijde omgeving.

Regelmatig zijn de leden te beluisteren op braderieën, feesten en bruiloften. Ook wordt de kapel vaak uitgenodigd voor een serenade als er bijvoorbeeld een jarige Sarah of Abraham is. De kapel heeft een groot repertoire met afwisselende muziek, welke varieert van een rustige polka tot house-muziek. Alle muzikanten van dit gezelschap spelen op het hoogste niveau van de amateurmuziek en enkele leden zijn graag geziene gastspelers bij kapel Decibel uit Ede. De boerenkapel BCV doet dit jaar voor de tiende keer mee. Wie vorig jaar Ede Dweilstad heeft bezocht, heeft met eigen oren kunnen horen dat de kapel een goed stukje muziek ten gehore brengt.

Irene uit Ede

In het voorjaar heeft Irene Ede een derde orkest opgericht. Iren3 vulde de behoefte van oud-leden, die graag muziek wilden blijven maken. Het zware programma van showband Irene was voor hen vaak niet meer te combineren met het privéleven. De oprichting van de stageband werd enthousiast ontvangen en inmiddels bestaat de groep uit zeventien muzikanten die allemaal ooit lid van showband Irene waren. Het repertoire is niet dat van een dweilband. Het is veel meer een bigband die haar Irene-roots niet verloochent. Exercitie en het showelement staan ook prominent op de agenda van Iren3.

Love hendels uit Putten

De Love hendels is niet zo’n grote groep. De twaalf muzikanten maken echter ‘herrie’ voor twintig als het moet. De Puttenaren zijn in september 2000 gestart als onderdeel van fanfarecorps Excelsior uit Putten. Nog altijd maakt Love hendels er deel vanuit.

Na een paar weken repeteren vonden de leden het al nodig om zich te presenteren en speelden ze in Harderwijk spontaan wat nummers te spelen. De reacties van het publiek waren goed en dat gaf een stimulans om nog meer te repeteren. Love hendels wil naast muziek maken ook show brengen. Ze gingen over tot hun eerste grote investering: kleding. De lange zwarte jas, die jarenlang kenmerkend is geweest, deed z’n intrede. Ook kregen de leden een hoge hoed erbij. De kleding is trouwens in de loop der jaren wel gewijzigd, de lange jas is rood geworden.

De PretTetters uit Amersfoort

Voor de jongste wijk van Amersfoort (Hooglanderveen/Vathorst) is de feestkapel De PretTetters een aanwinst te noemen. Onder leiding van een ervaren muzikaal leider Danny Schulte, die speciaal voor de kapel eigen arrangementen schrijft, repeteert de groep muzikanten wekelijks op dinsdagavond in een eigen ruimte te Hooglanderveen.

De Pret staat voorop bij het Tetteren! De PretTetters hebben dan ook een afwisselend repertoire dat zij graag met anderen willen delen. De PretTetters verzorgen optredens op festivals, intochten, feesten, carnaval en sinterklaas.

Niks Apart uit Uden

Niks Apart uit Uden doet dit jaar voor de vijfde keer mee met Ede Dweilstad. Het orkest is opgericht tijdens het carnaval in 1989 op de Baggenmért in Uden, waar een drietal liefhebbers van dweil- en carnavalsmuziek het er onder het genot van een glaasje bier over hadden om zelf muziek te gaan maken. Na wat informeren bij anderen op die baggenmért werd besloten om na het carnaval, als iedereen weer in zijn gewone doen was, een vergadering te beleggen.

Tot ieders verbazing was de opkomst voor deze vergadering maximaal en werd besloten om nog wat leden en een muzikaal leider te zoeken. Omdat het merendeel van de leden geen muziek kon lezen, laat staan spelen, werd afgesproken eerst een halfjaar op les te gaan en dan tot een definitieve oprichting over te gaan

Het eerste officiële optreden vond plaats bij tijdens het 25-jarig huwelijksfeest van één van de leden. Na die tijd is de club gegroeid in ledenaantal maar ook in muzikaliteit en durf. Was het in eerste instantie alleen wat simpele carnavalsmuziek aangevuld met enkele Duitstalige nummers, op dit moment speelt de kapel van pop- tot feestmuziek.

Daardoor is de kapel in staat om het gehele jaar optredens te verzorgen bij diverse gelegenheden. Zelfs als zwarte pietenband of als kerstmannenorkest is Niks Aparts actief tijdens de feestdagen in het hart van Uden.

Altijd weer een gezellige groep met een kleurrijke uitstraling. Kortom, een gezellige kapel van enthousiaste muzikanten die de intentie hebben, door samen muziek te maken, zoveel mogelijk plezier en ontspanning te hebben en daardoor het publiek te vermaken.

Onbekend band uit Apeldoorn

De Onbekend Band zag het levenslicht in maart 2010, toen een stel vrienden het idee kreeg om een dweilorkest op te gaan richten. Door hier en daar wat muzikanten uit hun muzikale verleden er bij te vragen, kreeg de band vorm. Na drie maanden stond het eerste optreden op het programma, tijdens de Zutphense Dweildag.

Omdat de muzikanten uit heel Gelderland komen, is het lastig om een vaste verblijfplaats aan de kapel te geven. Daarom houden de leden het op Verblijfplaats Onbekend. Luister en geniet van de geheel eigen stijl van de Onbekend band.

Play It Again Sam uit Eindhoven

Play It Again Sam is opgericht in 1988. In haar bestaan heeft PIAS, zoals ze ook wel genoemd worden, op vele plaatsen bewezen dat het muzikaal wel goed zit en dat er aan uitstraling niets ontbreekt. De kapel heeft haar naam afgeleid uit een wereldberoemd citaat uit de film Casablanca, met in de hoofdrol Humphry Bogart. Wat beiden kenmerkt is hun eigenzinnigheid.

Die van Bogart moet je zien, die van PIAS moet je horen én zien. Een repertoire dat varieert van Salsa tot House en van stevige Blues tot een flinke Hollandse ‘mee-deiner’. Dit alles in eigenzinnige én zelf geschreven arrangementen. De 24 muzikanten geven een aardige en swingende vulling op het podium. Dit alles heeft al tot tal van prijzen geleid in de afgelopen jaren. Echter PIAS komt niet voor de prijzen maar voor de gezelligheid, zowel op alsook voor het podium. Als je wilt weten wat PIAS te bieden heeft dan zal je je moeten laten overrompelen tijdens hun spetterende optredens.

De Decibels uit Dordrecht

De Decibels uit Dordrecht en bestaat uit achttien personen die stuk voor stuk een groot deel van hun leven in de muziek zitten. Elke donderdagavond wordt er met grote inzet geoefend om de nummers zo goed en zo muzikaal mogelijk voor de bezoekers neer te zetten. De Decibels vindt het heerlijk om op een festival of braderie te mogen spelen. ,,Maar een bruiloft of ander feestje gaan wij ook niet uit de weg. Ons motto is dan ook ‘het is pas feest als De Decibels zijn geweest’”, aldus de Dordrechters.

Kapel Decibel uit Ede

Kapel Decibel, dit jaar voor de 23e keer de organisator van Ede Dweilstad, is zeker bij de meesten bekend van onze optredens in Ede en omgeving. ,,Wij zijn een geheel op ons zelf staande gezellige muziekkapel met twintig musicerende leden en bestaan dit jaar 33 jaar. We verzorgen optredens in de naaste omgeving maar ook optredens in het buitenland zoals België en Duitsland schuwen wij niet. Bespeelt u een blaasinstrument en woont u in Ede of omgeving, bent u ouder dan 15 jaar en zou u ook graag in zo’n dweilorkest musiceren, kom dan eens een repetitieavondje kijken”, aldus de kapel.

Decibel repeteert op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het gebouw van De Harmonie aan het Kuiperplein in Ede. ,,Ons motto ‘wilt u musiceren op niveau maar toch met een vrolijke noot’, kom dan bij Kapel Decibel. Meer informatie via onze voorzitter Martin van Leusden op nummer 06-26965804 of bij onze secretaresse Marsja Lems op nummer 06-29225493. Meer informatie op www.kapeldecibel.nl of www.ededweilstad.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie