Afbeelding
Louis Fraanje

Bronst wordt ‘meest gefotografeerde hert ter wereld’ Hubertus fataal

22 september 2021 om 07:31 Dieren

OTTERLO Edelhert Hubertus is niet meer. De misschien wel bekendste bewoner van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is tijdens de bronst door een rivaal ‘gevorkeld’ en als gevolg daarvan dinsdag in alle vroegte uit zijn lijden verlost.

,,Een hert dat ‘gevorkeld’ wordt, wordt in het lichaam geraakt door de geweistang van een ander hert. Het sterft vaak een hele nare langzame dood. Daarom is besloten het dier uit zijn lijden te verlossen”, meldt Seger van Voorst tot Voorst, directeur van De Hoge Veluwe. ,,Hubertus raakte vorig jaar in de bronsttijd, tijdens een gevecht met een rivaal, blind aan zijn linkeroog. Waarschijnlijk heeft Hubertus door zijn beperkte gezichtsvermogen, dit keer zijn rivaal niet zien aankomen.”

BENADERBAAR Hubertus zijn populariteit had, naast zijn imposante gewei, alles te maken met zijn benaderbaarheid. Hij groeide op met een moeder die een stuk minder schuw was dan andere hindes. ,,Vermoedelijk ligt daarin ook de oorzaak van Hubertus’ eigen gedrag; hij leek zich niets aan te trekken van bezoekers die dichtbij wilden komen om een foto van hem te nemen. Mogelijk was Hubertus het meest gefotografeerde hert ter wereld.”

IETS BIJZONDERS Iemand die hem heel vaak fotografeerde en over hem schreef was Louis Fraanje uit Lunteren. De blogger, fotograaf en bovenal natuurliefhebber volgde Hubertus, samen met zijn vrouw Fransien, al vanaf zijn geboorte in 2011. Fraanje schreef bij elkaar 210 blogs over het dier. ,,Ik voelde me zeker verbonden met hem. Ik denk dat hij ons wel enigszins herkende als we in de buurt kwamen”, vertelt Fraanje. Hij heeft wel eens 2,5 uur naast het hert gezeten en tegen hem aan zitten kletsen. ,,Hij was iets bijzonders en aparts, vooral omdat hij niet schuw was.”

GAT Ook Florus en Jannie van den Berg uit Harskamp voelden zich verbonden met Hubertus. Het stel is bevriend met Louis en Fransien Fraanje. ,,In de bronsttijd gingen we elke dag naar Hubertus toe. Gisteren hebben we hem nog gezien met een roedel bij hem.” De Harskampers maakten duizenden foto’s van het hert. ,,We gaan zeker in een gat vallen. We zullen hem missen.”

Hubertus is 10 jaar oud geworden. Zijn gewei komt in één van de gebouwen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe te hangen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie