Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Opnieuw vogelgriep in Lunteren

18 augustus 2022 om 15:38 Dieren

LUNTEREN Op een eendenbedrijf in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het ministerie van Landbouw gaat uit van de besmettelijke, hoogpathogene variant en laat daarom de circa drieduizend eenden op de locatie ruimen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is de tweede keer deze week dat Lunteren wordt getroffen 

Binnen één kilometer van het getroffen bedrijf bevindt zich nog één pluimveebedrijf. Ook daar zullen de dieren worden geruimd. Binnen een straal van tien kilometer rondom het besmette bedrijf zijn nog eens 256 andere pluimveebedrijven.

Zondag werd er al vogelgriep aangetroffen bij een bedrijf in Lunteren. Dat ging om een legbedrijf voor pluimvee. De vijfduizend kippen werden geruimd, evenals de dieren bij zeven andere pluimveehouderijen. Woensdag was het raak bij een bedrijf in Maurik en een kinderboerderij in Vlaardingen.

Zoals gebruikelijk wordt er een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Als daar aanleiding voor is, worden aanvullende maatregelen genomen. Na de besmetting van zondag in Lunteren, zijn twee locaties in Lunteren en Voorthuizen aan het licht gekomen. Ook bij die bedrijven worden de dieren preventief geruimd. In Lunteren ging het om vijfduizend kippen, in Voorthuizen om 30.000.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie