Afbeelding
Ted Walker

Parachutisten gedropt boven Ginkelse Heide tijdens sobere Airborne

18 september 2021 om 10:12 Evenementen Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Op de Ginkelse Heide in Ede was het zaterdag gezellig druk met bezoekers die de Airborne Herdenking en Luchtlandingen wilden bijwonen. De eerste parachutisten werden rond 10.00 uur gedropt uit veelal historische vliegtuigen. De sprongen waren goed te zien dankzij het heldere en zonnige weer. 

Tijdens de herdenkingsdienst sprak onder meer burgemeester René Verhulst. Hij noemde het van groot belang dat de slag van destijds nu, 77 jaar na dato, nog steeds wordt herdacht. ,,De verhalen moeten we behouden. Laten we ze ook gebruiken tegen onderdrukking en tegen onrechtvaardigheid.”

De veteranen, die voor zover de gezondheid dat toelaat, altijd te gast zijn bij de herdenkingen, waren er ook dit jaar door corona niet bij. Deze moedige, dappere en inspirerende mensen worden bij de herdenking ernstig gemist, stelden de sprekers.

De 11 Luchtmobiele Brigade, gespecialiseerd in snelle inzetten vanuit de lucht, had de luchtlandingen georganiseerd. Er waren veel toespraken, er was (doedelzak)muziek, het Wilhelmus klonk en The Last Post werd geblazen. Ook is een minuut stilte gehouden en zijn kransen gelegd. Rond 12.15 uur was het officiële gedeelte voorbij.

Het evenement trekt meestal tienduizenden bezoekers, maar vanwege het coronavirus zijn maximaal 15.000 mensen welkom. Ook is de hei dit jaar alleen per fiets of te voet bereikbaar, mindervaliden uitgezonderd. Langs de N224, die zaterdag gedeeltelijk afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer, staat het al redelijk vol met fietsen.

De herdenking is terug te kijken via de Facebookpagina van Airborne Ede. Naast de herdenking en de luchtlandingen, zijn er tal van andere activiteiten op de heide, waaronder een Airborne-markt. Het programma duurt nog tot 15.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Ede.

Afbeelding
Burgemeester Verhulst spreekt tijdens de Airborne Herdenking.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie