Een deel van het team dat betrokken is bij de organisatie van de Edese Pride, waaronder Xander van Soelen (middelste rij, links).
Een deel van het team dat betrokken is bij de organisatie van de Edese Pride, waaronder Xander van Soelen (middelste rij, links). Pride Ede

Ede krijgt een eigen Pride: ‘Lhbti’ers zijn overal’

4 mei 2022 om 07:36 Evenementen

EDE Regenboogkleuren, muziek, theater, lezingen en vooral één groot feest om te vieren wie je bent: het laatste weekend van september zal in het teken staan van de eerste Pride Ede. ,,Het zou mooi zijn als bezoekers van deze manifestatie gaan beseffen dat de lhbti+-community óveral is. Je kan je ogen er niet meer voor sluiten”, aldus Xander van Soelen, die via cultuurcentrum en poppodium Astrant betrokken is bij Pride Ede.

Zo’n twee jaar geleden werd voor het eerst een balletje opgegooid voor een Edese Pride. Vanuit zijn betrokkenheid bij Astrant en Fierce, een lhbti-jongerenorganisatie, ging Van Soelen om tafel met toenmalig wethouder inclusie Geert Ritsema en Hans Vulto, projectleider inclusie bij de gemeente. 

GOUD ,,Ede zette destijds stappen om een regenbooggemeente te worden. Bovendien had Ellie Lust net met het tv-programma ‘Nu we er toch zijn’ een bezoek gebracht aan Ede”, blikt Van Soelen terug. ,,De gemeente kreeg op het gebied van lhbti+-inclusie destijds de zilveren wimpel in dat programma. Ellie vroeg aan de burgemeester: als ik over vijf jaar terugkom, meneer Verhulst, gaan we dan voor goud? Toen zei hij: kom over twee jaar maar terug. In 2022 dus.” 

Om deze woorden kracht bij te zetten, kwam vanuit de wethouder het verzoek om na te denken over Pride. Alhoewel corona initieel roet in het eten gooide, ging het balletje eind vorig jaar toch rollen. ,,Inmiddels hebben we een veelzijdig team van een stuk of twaalf mensen die actief meedenken om deze manifestatie vorm te geven.”

EIGEN IDENTITEIT Wie aan het begrip Pride denkt, ziet wellicht bomvolle Amsterdamse grachten en hossende mensen voor zich. ,,Het roept direct een beeld op. Maar iedere stad heeft zijn eigen identiteit en het is belangrijk dat onze Pride matcht met die van Ede”, stelt Van Soelen. ,,Het idee achter Pride blijft hetzelfde, maar we pakken het wel anders aan dan in de grote steden. Die hebben ook jarenlang ergens naartoe kunnen werken en wij beginnen net.”

We willen laten zien hoe breed Pride is. Het zit in elk kiertje van de maatschappij.

Het volledige programma zal deze zomer wereldkundig worden gemaakt, maar bezoekers kunnen rekenen op activiteiten variërend van bonte (theater)voorstellingen en optredens, lezingen, een informatiemarkt en een feest bij Astrant. ,,Dit alles vindt voornamelijk plaats in het centrum, om het behapbaar te houden. En we betrekken er diverse organisaties, ondernemers en andere locals bij. Zo kunnen we ook laten zien hoe breed Pride is. Het zit echt in elk kiertje van de maatschappij.”

Van Soelen en de rest van het team achter Pride Ede wil met het evenement meer zichtbaarheid, acceptatie van lhbti+’ers, en vooral ook normalisatie creëren. ,,Het is goed dat we ook als Ede hierin het voortouw nemen. Dat mensen met elkaar in gesprek gaan, zich verplaatsen in een ander en begrijpen waarom hier nog steeds aandacht voor nodig is”, legt hij uit. ,,Ede moet een plek zijn waar iedereen veilig kan opgroeien en zichzelf kan ontdekken. Ik denk dat niemand daartegen kan zijn.”

De eerste Edese Pride vindt plaats van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september. Wie nog mee wil denken of helpen bij de totstandkoming van het evenement, kan dit laten weten via info@astrant-ede.nl. Meer informatie is te vinden op www.EdePride.nl

door Elyse van den Brink

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie