Afbeelding
Studio Savan

Geslaagde Ede Pride ondanks bakken met regen: ‘Nooit gedacht dat dit hier zou kunnen’

25 september 2022 om 16:36 Evenementen

EDE Geen regenboog zonder regen. Met die zin in het achterhoofd trotseerden zowel het team als de bezoekers van de allereerste Ede Pride zaterdag de buien die over het centrum trokken. ,,Ons evenement is beslist niet in het water gevallen”, zegt Marije van ‘t Kruijs, die deel uitmaakt van de organisatie, daags na het evenement. ,,We hebben zoveel leuke en ontroerende reacties gekregen.”

In de aanloop naar de Pride had Van ‘t Kruijs samen met de rest van het team al verwachtingen uitgesproken over het verloop en de uitkomst van het evenement. ,,Al was er maar één persoon geweest die had gezegd: ‘Ik voel me gezien, ik hoor hier, ik kan zijn wie ik wil’ dan was het voor mij al geslaagd geweest.”

VOOR IEDEREEN In de loop van de dag werd al duidelijk dat Ede Pride deze verwachtingen in een veelvoud overtrof. De sfeer zat er de hele dag goed in. Onder meer de bont gedecoreerde infomarkt - waar uiteenlopende belangenorganisaties, zoals Roze in Blauw, de GGD en Wijdekerk waren vertegenwoordigd - verschillende muzikale optredens, seminars, stand-upcomedyacts, en het populaire Bingo Bitch, verzorgd door dragqueens van Wagastorm, trokken ondanks het slechte weer bekijks. Ook het eetcafé en de afterparty, die doorging tot in de late uurtjes, werden goed bezocht. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


 Op de infomarkt waren verschillende belangenorganisaties vertegenwoordigd. - Studio Savan

Entertainment en een kleurrijk feest, maar ook lezingen met een serieuzere ondertoon. Een voorleessessie aan kinderen door dragqueens, maar ook storytelling en spoken word voor een wat ouder publiek. Een Pride neerzetten voor iedereen - jong en oud, lid van de lhbtiq+-community of niet - dat was de insteek van de organisatie. ,,Als dragqueens op torenhoge hakken niet je ding waren, kon je naar een seminar. Of vice versa.”

Als dragqueens op torenhoge hakken niet je ding waren, kon je naar een seminar. Of vice versa.

Bij die verscheidenheid aan activiteiten kon ook het geloof niet ontbreken. Tijdens een ‘Paars Avondmaal’ waren bezoekers welkom om aan te schuiven bij een lange tafel om een broodje te delen met een andere voorbijganger en om verhalen te delen. En de speciale regenboogviering die zondag bij Cultura op het programma stond, trok ook een gemêleerd publiek. 

VERHALEN Bij alle activiteiten kwamen ook verhalen los. Zo vertelde een voorbijganger op de infomarkt, een geboren en getogen Edenaar en lhbtiq+’er, dat hij twintig jaar geleden uit de gemeente was vertrokken, omdat hij zich hier niet thuis voelde. ,,Dat dit evenement hier zou plaatsvinden, had ik nooit voor mogelijk gehouden”, zo zei hij. 

Van ‘t Kruijs somt nog meer reacties op: ,,Middelbare scholieren die in organisaties zitten om voor lhbtiq+’ers op scholen een veilige omgeving te creëren, de zogenaamde Gender and Sexuality Alliances (GSA’s), kwamen naar ons toe om ons te bedanken. Maar er was ook een ouder echtpaar wiens zoon net uit de kast was gekomen. Zij vertelden mij hoe mooi het is, dat je ook hier - in Ede - queer kan zijn. Dat je zeker niet de enige bent en je je niet hoeft te schamen.”

Toegankelijkheid was ook een belangrijk speerpunt voor de organisatie van het evenement. ,,Een bezoeker vertelde me dat dit pas de eerste Pride was waar hij naartoe kon gaan, omdat de toegankelijkheid voor mensen met een handicap of neurodivergente mensen vaak niet toereikend is.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


 Vrolijkheid alom bij het onderdeel Bingo Bitch. - Studio Savan

VERBINDING Kritiek was er ook. Zaterdagmiddag kwam SGP Jongeren Ede met een statement over de Pride. ,,Wij zijn van mening dat een Pride, zoals die dit weekend wordt georganiseerd, geen toegevoegde waarde heeft in de acceptatie van lhbtiq+’ers”, valt er onder meer in het statement te lezen. ,,Taferelen met abnormale kleding en onnatuurlijke haarkleuren en make-up, zorgen er in onze ogen niet voor dat lhbtiq+’ers als normaal worden beschouwd, maar maken deze gemeenschap juist tot aparte groep.”

Ik hoop dat deze Pride een nog sterker gemeenschapsgevoel schept.

Daarover zegt Van ‘t Kruijs: ,,We willen ook helemaal geen aparte groep zijn. De noodzaak van een Pride komt voort uit discriminatie en uitsluiting die we nog steeds ervaren. Iedereen wil zich ergens thuis kunnen voelen. Als we dat thuis in ons dagelijks leven niet ervaren, moeten we op andere manieren op zoek naar elkaar.”

Ede Pride is daarom een uitgelezen gelegenheid voor verbinding, stelt Van ‘t Kruijs. ,,Er kwamen ook verschillende vragen over volgende mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Er is echt behoefte aan, merk ik. Daarom hoop ik dat deze Pride niet alleen een evenement is, maar ook een nog sterker gemeenschapsgevoel schept.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie