De Oude Kerk in het centrum van Ede.
De Oude Kerk in het centrum van Ede. Carel de Vries

‘Coronaproof’ Open Monumentendag in Ede: Dit is er te doen

10 september 2020 om 13:00 Historie

EDE Het is zaterdag 12 september de landelijke Open Monumentendag en ook Ede sluit daarbij aan. Vanwege corona wel in aangepaste vorm en uiteraard ‘coronaproof’. Hieronder het Edese programma.

Het thema van dit jaar is ‘Leermomenten’. De meeste monumenten of activiteiten zijn van 10.00 tot 17.00 uur open. Wanneer er andere openingstijden gelden, dan staan deze hieronder apart vermeld. In Ede is er als gevolg van het coronavirus maar één monument waarvan het verantwoord is deze open te stellen. Om deze reden is het programma dit jaar beperkt. Publiek wordt verzocht gehoor te geven aan de corona-richtlijnen en in het bijzonder het 1,5 meter afstand houden.

EDE

Oude kerk
Het oudste gebouw van Ede opent wederom zijn deuren. Bezoekers zijn welkom tussen 10.30 en 14.00 uur. Er zijn meerdere vrijwilligers aanwezig die graag informatie geven over de historie van de Oude Kerk. Kijk hier voor meer informatie.

Historische wandeling over de Edesche hei
Het gebied waarin Ede ligt heeft een lange geschiedenis, ruwweg van de tweede ijstijd (238.000 – 126.000 jaar geleden) tot nu. Vaak zien we de sporen hiervan zonder dat we ons ervan bewust zijn. De historische wandeling van 6,5 km over de noord Ginkel ligt een tipje van deze sluier op. Start van 10.00 tot 16.00 uur.
De wandeling begint en eindigt bij het Natuurcentrum, hier is een routebeschrijving te verkrijgen. Deze routebeschrijving staat ook op de website van de Vereniging Oud Ede. Voor wie daarin geïnteresseerd is wordt daar ook dieper ingegaan op wat er tijdens de wandeling te zien is. De paden van deze wandeling zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
De route loopt onder meer langs Vluchtoord Ede, grafheuvels, Celtic Fields, steen rijksdriehoeksmeting, loopgraven Eerste en Tweede wereldoorlog, limietpalen Ministerie van Oorlog en de landbouwenclave. Kijk hier voor meer informatie.


De Doesburgermolen. 

Gerwin van Luttikhuizen

Oogstfeest Doesburgermolen
De Doesburgermolen is in werking. Deze molen is gebouwd rond 1620 op de plek van een oudere molen. Rondom de molen wordt een markt gehouden met streekproducten. Daarnaast worden er diverse demonstraties gegeven van historische (landbouw)werktuigen en oude ambachten. Natuurlijk ontbreekt de muziek niet. Geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Platform Militaire Historie Ede
Het Platform Militaire Historie Ede biedt een passend OMD-programma aan van 09.30 tot 17.00 uur. Op de Edese kazernes staan diverse militaire lesgebouwen die bovendien een monument zijn. Gidsen van het platform zullen een aantal speciale coronaproof rondleidingen verzorgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een audioguide systeem.
Bij de wandeling over het kazerneterrein ligt de nadruk op het onderwijs van dienstplichtigen. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en voert langs diverse leer-monumenten, zoals de Cavalerie rijloods, de Stingerbol en de beide infanteriekazernes met hun overdekte exercitiehal.
Voor deze rondleidingen is inschrijven verplicht en dat kan via de website www.platformmhe.nl. De rondleidingen starten om 09.30 uur, 12.00 uur en 14.30 uur bij het militair historisch informatiepunt De Smederij. Deelname kan alleen via inschrijving tegen betaling van een symbolische 1 euro. Maximaal aantal deelnemers per tour is 20.

Voor de bezoekers die niet meedoen aan een rondleiding zijn er vier militaire leer-monumenten op zaterdag 12 september geopend. Hierbij worden wel strikt de coronamaatregelen gehandhaafd, zoals het anderhalve meter afstand houden. Het gemeentelijke monument De Smederij is geopend als militair historisch informatiepunt. Hier worden oude instructiefilms getoond. Daarnaast kunnen geïnteresseerden de overdekte exercitiehal van de Mauritskazerne bezoeken en een kijkje nemen in de markante Stingerbol met een kunstexpositie geïnspireerd op ‘vrijheid’. Het Akoesticum opent de deuren van de Johan Willem Frisokazerne zodat belangstellenden ook dit monument van binnen kunnen bezichtigen.

Het kersverse Cultuurhotel Akoesticum biedt zelfs een speciaal Open Monumentendag Arrangement aan met een exclusieve rondleiding op vrijdagavond 11 september. Zie website www.akoesticum.org

BENNEKOM

In Bennekom wordt aandacht gevraagd voor de geschiedenis van het Ericapark, het Bart van Elstplantsoen en de Heelsumseweg. Het augustusnummer van het tijdschrift De Kostersteen van de Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) is geheel gewijd aan de geschiedenis van dit gebied.

Voor zaterdag 12 september heeft de HVOB een passende wandeling uitgezet binnen de condities van de geldende coronaregels. In het bijzonder zullen de deelnemers worden geïnformeerd over de tientallen bijzondere en monumentale bomen die ze langs de uitgezette route zult aantreffen. De routebeschrijving is op 12 september tussen 10.00 en 12.00 uur af te halen in het Kijk en Luistermuseum, Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom en is ook te downloaden van de website oudbennekom.nl. De route kan de hele dag worden gelopen. Kijk voor actuele informatieop de website oudbennekom.nl.

LUNTEREN

Rijksmonument De Koepel
De beheerders van uitkijktoren De Koepel Gertjan en Jacqueline van Doorn geven bij wijze van opening om 10.00 uur een presentatie over het ontstaan van het Luntersche Buurtbosch aan de Boslaan. Muzikale omlijsting door accordeonist Theo Borggreve en levensliedvertolkers Jaco van Riessen en Gertjan van Doorn.


Uitkijktoren de Koepel. 

Ester van Leuveren

Gedurende de dag van 10.00 tot 17.00 uur zijn er bij De Koepel spelletjes en puzzeltjes te doen met leermomenten. Binnen het thema Leermomenten wordt ook duurzaamheid van toen naar nu belicht.
Notaris van den Ham was een mecenas en visionair. In de eerste plaats wilde hij als notaris de arme Lunterse boerenbevolking een beter bestaan geven. Maar hij moest bergen verzetten om hen het inzicht te verschaffen. Geschiedschrijver Willem Hingman (1840-1917) noemde van den Ham de weldoener van Lunteren en hij beschrijft het vele werk in zijn uitgave uit 1915.

Pinetum de Dennenhorst
Het pinetum de Dennenhorst in Lunteren is met recht een leermonument, gesticht in 1934. Het pinetum is een collectietuin met ruim 500 verschillende naaldbomen. Het onderscheid tussen al die verschillende bomen gaan bezoekers niet in een halfuurtje leren. Dat is ook niet nodig om van de verscheidenheid aan bomen te kunnen genieten. In een korte rondleiding van 30 minuten, leren deelnemers in een aantal leermomenten een aantal bijzondere kenmerken herkennen. Daarna is er nog gelegenheid zelf door het pinetum te lopen en te genieten van de bijzondere bomen.
Vanwege de coronamaatregelen is er een tijdslot; per uur kunnen er 10 deelnemers meelopen die zich wel eerst telefonisch moeten aanmelden met naam en tijdstip: 11.00 uur; 12.00 uur; 13.00 uur; 14.00 uur; of 15.00 uur. Meer informatie: kijk op de website van Museum Lunteren of bel tel: 0318-486254.

OTTERLO

Nederlands Tegelmuseum
In schoolgebouwen die in de twintigste eeuw gebouwd worden zijn de gangen vaak betegeld. Tegels zijn nu eenmaal praktisch in openbare ruimtes, waar veel mensen komen, vooral omdat ze eenvoudig schoongemaakt kunnen worden. En die wanden werden vooral in de jaren 1915-1940 voorzien van kleurige en slijtvaste voorstellingen die de kinderen zouden aanspreken.
We zien dan ook hele series met kleine tableaus van historische gebeurtenissen, gebouwen, beroepen, sport, spel en kinderliedjes (zoals ‘zakdoekje leggen …’). Soms werd de wereld voor kinderen uit 1920 vergeleken met de zeventiende eeuw. En wat toen voor de kinderen de herkenbare, eigen tijd was, is voor ons alweer een historisch beeld geworden. Het Nederlands Tegelmuseum toont nu een selectie van tableaus uit enkele voormalige schoolgebouwen.
Nederlands Tegelmuseum Otterlo aan de Eikenzoom 12 in Otterlo is geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur, toegang vrij; wel is er een maximum aantal bezoekers per half uur. Meer info: www.nederlandstegelmuseum.nl of tel. 0318-591519.


Schooltableau van Nederlands Tegelmuseum.

Tegelmuseum Otterlo

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie