Een oude afbeelding uit de honderdjarige ENKA-geschiedenis.
Een oude afbeelding uit de honderdjarige ENKA-geschiedenis. Gemeentearchief Ede

Eerbetoon aan eeuw ENKA-historie met onder meer een jubileummagazine

26 april 2022 om 11:43 Historie

EDE Het is dit jaar een speciaal jaar, want het is honderd jaar geleden dat in Ede de ENKA-fabriek werd geopend. De ENKA heeft door zijn omvang veel invloed gehad op de economische en sociale ontwikkelingen in de gemeente Ede. De fabriek sloot in 2002, maar laat een rijke erfenis na. Onder meer Cultura Erfgoed, Historisch Museum Ede, BOEi en de Vereniging Oud Ede hebben daarom de handen ineengeslagen om verschillende publieksactiviteiten te organiseren, met als doel de historie en het verhaal van deze plek levend te houden. 

Op woensdag 25 mei valt bij alle huishoudens in Ede het Jubileummagazine ‘100 jaar Enka-geschiedenis’ op de mat als bijlage bij Ede Stad. In deze uitgave krijgen lezers een blik in de historie van de fabriek, vertellen oud-medewerkers over hun herinneringen, komen ENKA-bewoners aan het woord en ontdekken lezers de grote rol van de ENKA-fabriek binnen de internationale mode-industrie. 

ACTIVITEITEN Wie meer wil ontdekken over de ENKA-fabriek kan de komende periode meedoen aan veel activiteiten. Op woensdag 4 mei is er een kinderworkshop ‘sponspoppetjes maken’, kaarten zijn te bestellen via Cultura. Op vrijdag 6 mei staat de kinderworkshop ‘de vrolijke fabriek’ op het programma, waarbij de kaarten ook via Cultura te bestellen zijn. Dr. Janny Bloembergen-Lukkes geeft op woensdag 11 mei een ENKA-lezing (aanmelden via Cultura) en een dag later is er in de avond een videoprojectie op het Kantinegebouw op het ENKA-terrein (open inloop). Op woensdag 25 mei valt het eenmalige Jubileummagazine ‘100 jaar Enka-geschiedenis’ op de mat. 

OPROEP In september is er in Cultura ook een modetentoonstelling. De ENKA-fabriek produceerde onder andere vezels voor textiel en daarom gaat de tentoonstelling in op de fabricage van stoffen en de mode uit de afgelopen 100 jaar. Hiervoor is de organisatie op zoek naar kledingstukken die gerelateerd zijn aan de ENKA-fabriek.

,,Misschien heb je nog kleding uit de jaren ‘60 of ‘70 met labels van de stoffen Enkalon of Terlenka? Kunnen we straks jouw oude kledingstuk op de tentoonstelling bewonderen? Stuur een foto van het kledingstuk naar info@historischmuseumede.nl’’, aldus de organisatie.

Meer informatie over de activiteiten is te vinden op 100jaarenka.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie