Afbeelding
Platform Militaire Historie Ede

Postuum Mobilisatie Oorlogskruis voor Hendrik van de Pol

10 mei 2022 om 07:24 Historie

EDE Wijlen korporaal Hendrik van de Pol uit Ede krijgt vrijdag postuum het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK). Johan van Hoppe, één van de schrijvers van het boek Verzwegen Oorlogsjaren (2021), over Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap, is gevraagd het MOK uit te reiken aan de familie van Hendrik van de Pol. 

De plechtige uitreiking van dit Mobilisatie Oorlogskruis vindt plaats in het Oorlogs- en Garnizoensmuseum De Smederij aan Verbindelaarsweg 100, in het Arthur Koolkwartier in Ede. Bij deze verlening zal de gemeente Ede worden vertegenwoordigd door wethouder Peter de Pater.

BIJZONDERE FUNCTIE Voor de oorlog woonde de (gepensioneerde) adjudant Barend van de Pol aan het Bettekamperpad in Ede. Gedurende de mobilisatie en de meidagen van 1940 waren zijn beide zonen, Andries en Hendrik, onder de wapenen. Hendrik had een bijzondere functie. Hij was korporaal bij het Korps Motordienst en chauffeur van de Nederlandse opperbevelhebber generaal Winkelman. Na de capitulatie ging generaal Winkelman in krijgsgevangenschap. Korporaal Van de Pol, die meer was dan alleen chauffeur, ging op vrijwillige basis met hem mee in Duitse gevangenschap. Gedurende de gehele oorlog heeft hij op dezelfde plaatsen als generaal Winkelman gevangen gezeten. Het is dan ook een heel bijzondere link van de gemeente Ede met de landelijke gebeurtenissen in de meidagen van 1940.

Het Platform Militaire Historie Ede ziet deze postume verlening van het Mobilisatie Oorlogskruis aan Edenaar Hendrik van de Pol dan ook als een eerbetoon aan onze militairen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie