De herdenkingsdag vond plaats bij de Oude Kerk en het gemeentehuis.
De herdenkingsdag vond plaats bij de Oude Kerk en het gemeentehuis. Gemeente Ede

Nabestaanden geweldslachtoffers beleven landelijke herdenkingsdag in Ede

1 oktober 2022 om 18:46 Historie

EDE De landelijke herdenkingsdag voor nabestaanden van geweldslachtoffers vond zaterdag plaats in Ede rondom de Oude Kerk en het gemeentehuis. Ongeveer 250 nabestaanden herdachten hun verloren dierbaren. Bij de herdenking waren burgemeester Verhulst en minister Franc Weerwind aanwezig. 

Voor het officiële programma begon, stonden voor de Oude Kerk een aantal nabestaanden met portretten van hun verloren dierbaren. Minister Weerwind ontstak een kaars om de slachtoffers symbolisch in het licht te zetten. Het herdenken gebeurde door middel van zang, gedichten en het voorlezen van de namen.

Om en nabij 13:00 uur begeleide de showband Irene de nabestaanden door het centrum, ze droegen een namenlint mee van driehonderd meter met daarop ruim 160 namen van geweldsslachtoffers.

Mariet Bosch, moeder van de in 2020 in Ede vermoorde Shelley, Anita Porsius, tante van de in 2018 vermoorde Shannon Mak en Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG) en vader van de in 2007 vermoorde Pascal, organiseerden deze dag namens de FNG.

Deze dag vindt jaarlijks plaats in week 38. Vanwege Airborne was dit niet mogelijk en werd de dag een week verplaatst. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie